Ova velika španska glumica i pevačica iz naših života je otišla tiho i diskretno kakva je oduvek i bila. Širom sveta ima mnogo poštovalaca, mlađe čitaoce koji za nju i njenu muziku verovatno nisu čuli, a i one starije koji za nju znaju upućujem na Jutjub da tamo ukucaju njeno ime i uživaju u njenoj muzici. Prepričavanje bogate biografije ove velike umetnice nema mnogo smisla. Zamolio sam zato dr Maju Volk, koja pesme Marije Dolores Pradera često izvodi na svojim nastupima, da sa nama podeli svoja razmišljanja o radu ove značajne Španjolke.

– Ona je bila poslednja među velikanima. Sve velike pevačice su sada otišle: Mersedes Sosa, Amalija Rodrigeš, Čavela Vargas, Mirjam Mkeba. Ona je bila glumica koja je relativno kasno počela da peva i spajala je dva sveta. Spajala je Južnu Ameriku i Španiju. Proslavila je muziku Perua, gradsku muziku, peruanske valcere, Meksiko… Dala je toj muzici potpuno drugi ton, drugu boju, digla ih je iznad onog marijači saunda. Bila je veličanstvena. Meni je ona uzor apsolutno od ’71. kad je prva i jedina njena pesma ovde bila ‘Pa todo el anjo’, koja ju je proslavila. Imam sve njene albume, gde god sam išla, uvek sam je pazarila i sanjala o danu kad će Marija doći u Beograd. Međutim, nikada nije bila ovde. Poslednji koncert je imala pre nekoliko godina. Taj njen dubok glas bio je fenomenalan – kazala je Maja Volk.

Sve što nam je sagovornica rekla potpisujem. Moje interesovanje za ono što Marija Dolores radi počelo je još od tinejdžerskih dana, kada nije bilo ni mp3 fajlova, ni interneta, ni Jutjuba. Uvek mi je neko ‘donosio’ njene albume, iako ih nemam sve, pa na Jutjubu nadoknađujem propušteno. Marija Dolores Pradera je bila umetnik u bukvalnom smislu te reči. Za ono što je radila živela je i oplemenjivala druge. Danas toga, čini mi se, više nema. Na svojim nastupima vodila je računa o svakom detalju, pesme koje je pevala su prava poezija koja danas nije na ceni. Svojim umetničkim i životnim stavom svima je pokazala šta znači imati umetnički i lični integritet, poštovala sebe, svoje saradnike i publiku. Dobro napisana biografija može se pročitati na linku: elpais.com/cultura/2018/05/29/actualidad/1527549063_448817.html,

Umetnička zaostavština Marije Dolores Pradera može da bude putokaz kako se stvara ozbiljna i prava umetnost, kako se uspešno ne podleže estradizaciji i ne podilazi trenutnom ukusu publike. Odlaskom takvih velikih umetnika ovaj svet postaje siromašnije i tužnije mesto za život.