Muzej za sve 1

Nekako nisu uspele da mi se sklope kockice: ili nađem skupu avionsku kartu sa idealnim vremenima za odlazak i povratak, ili jeftinu iz neke od okolnih zemalja, ali mi vremena nisu odgovarala.

Tek sredinom prošlog meseca sve se uklopilo i u prestonici Kraljevine Španije provedoh četiri divna dana.

O tome šta sve treba videti i obići možete da se obavestite preko brojnih vodiča i sajtova, a dobro dođu i sugestije raznih jutjubera koji vole da putuju, pa vam u svojim video-klipovima saopšte kako su se proveli, šta su videli, gde su bili i koliko su para potrošili.

Sve to može da bude korisna informacija.

Mene je zanimala kultura, odnosno obilazak tri muzeja: čuveni Prado, Muzej i centar savremene umetnosti Reina Sofia i nacionalni muzej Tisen Bornemisa koji čuva jednu od najznačajnijih umetničkih kolekcija XX veka u svetskim razmerama.

Možda našoj javnosti nije toliko poznat i nije razvikan kao dva koja sam već spomenuo, ali jeste jedno od onih divnih mesta u koje se odmah zaljubite i obećate sebi da ćete se tamo ponovo vratiti kad opet dođete u Madrid.

Sve informacije o muzeju možete naći na njihovoj odličnoj, jednostavnoj i preglednoj veb stranici www.museothyssen.org koja je napravljena na španskom, engleskom i kineskom jeziku.

Ima sasvim dovoljno informacija o stalnoj postavci i izložbama koje se smenjuju.

Za nekoliko dana biće otvorena izložba „Rembrant i portret u Amsterdamu od 1590. do 1670“.

Uspeo sam da muzej posetim u jeku priprema za ovu značajnu izložbu koju je Tisen organizovao u saradnji sa brojnim institucijama, pa ćemo o tome pisati narednih dana.

Iako je muzej ogroman i u svojoj kolekciji ima dela iz svih perioda istorije umetnosti – naime Baroni iz porodice Tisen bili su poznati kao veliki kolekcionari istančanog ukusa, u njemu se čovek snalazi relativno lako, ako prati mapu i putokaze.

Pre nekog vremena ovaj muzej je odradio kampanju „Muzej za sve“.

Učinili su sve da muzej bude dostupan i prilagođen svima.

Vodilo se računa o svemu: starim licima, osobama sa invaliditetom – kao invalid možete da pristupite svakom delu kolekcije, liftovi su pristupačni i laki za upotrebu, upotrebljavaju se nove tehnologije, postoji nekoliko aplikacija za pametne uređaje, odličan audio vodič koji se naplaćuje pet evra.

Dah vam oduzima i ogromna muzejska prodavnica u kojoj nema čega nema, od klasičnih asesoara poput šolja, majica, olovaka, modnih i svakakvih drugih detalja, do umetnički rađenog nakita. Ako ste pomislili da ćete naleteti na klasičan suvenirski kič – nećete. Sve je osmišljeno sa merom i ukusom.

Cene su različite, ali za svačiji džep može da se nađe ponešto. Mene je oduševila njihova kulinarska linija „Thysebn Gourmet“ u kojoj se nalaze sjajno upakovani začini, čajevi, konzerve ribe koje su umetnički oslikane i oblikovane, a sve to prati knjiga recepata „Tisen za stolom“.

Uživaćete i u muzejskom restoranu, gde cene jesu malo jače, ali je i ugođaj sjajan.

Tortilja košta 4,5 evra, ali vredi svakog centa.

Prostor je prijatan, osoblje celog muzeja je stručno, ljubazno i spremno da vam pomogne.