Sutradan je valjda osvanuo prekrečen i zamenjen novim – „Ovo je Srbija“. Neko u isto vreme i ogorčen i vispren preko svega je na kraju napisao – „Ovo je pošta“.

Pretprošlog vikenda pred utakmicu polufinala plej-ofa ABA lige Cedevita-Budućnost, u Zagrebu je uhapšeno 15-ak navijača gostujućeg tima, prema prvim informacijama: zbog skandiranja „Ovo je Srbija“ po centralnim gradskim ulicama. Društvene mreže su se upalile od „analiza“ otkud sad opet ljubav između nekad „dva oka u glavi“, a posle „dva oka razroka“, i objašnjenja tipa: jezgro navijačke grupe „Varvari“ je prosrpski orijentisano. Nekoliko dana posle „sa obe strane“ je demantovana „izvorna“ informacija, navijači su tvrdili da su oni maltretirani na nacionalnoj osnovi bez da su srbovali, hrvatska policija i snimci su potvrdili da, ako ga je i bilo, verbalni delikt nije bio jedini razlog za privođenje, svud okolo videla se pivska srča i delovi polomljenih stolica i žardinjera.

Koliko prekjuče Cedevita je gostovala u Podgorici, a internetom se „web“ progresijom proširio video snimak na kome se vidi i čuje da nekoliko navijača gostujuće ekipe ogrnutih hrvatskom zastavom u šetnji kroz Podgoricu skandira „Ovo je Srbija“. Krenulo je „šer“ ludilo, a priču su preneli i renomiraniji portali, internet je vrveo od šarolikih komentara. Nikome nije palo napamet da Cedevita nema tzv. ultras navijače, da grupica sa ulice na sve liči, ali ne na huligane. Jer kad provociraš moraš da budeš spreman za reakciju. Komentarisali su se kretali između dva ekstrema: od „ala su im smestili“, do „pa i jeste Srbija“. Snimak je na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavila radio stanica „Drugačija“, čisto sumnjamo da je iko od svih koji su to preneli za nju ikad čuo. Dan posle isti izvor je objavio: „Proglašavamo prvoaprilsku šalu uspešnom! Hvala kolegama koje su nas prenele i samim tim podržale našu nebulozu. Apelujemo na sve vas da pažljivije prihvatate i koristite informacije koje mediji plasiraju“.

Na stranu ovog puta prvoaprilski superspin marginalnog medija, na stranu i s pravom održana lekcija onim „ozbiljnim“ i „velikim“. Suština je da je „balkanogenij“ idealna ciljna grupa za manipulacije svih vrsta, a posebno za one sa „nacionalnim“ predznakom, da su ovde simboli važniji od onog šta predstavljaju, i da je put od dupeta do glave mnogo duži od onog povratnog. I naravno: da je bitnije kako se nešto „zove“, nego šta stvarno jeste.

Zato se i ona pošta može nalaziti bilo gde, koliko juče locirana je u Kovilovu, koliko sutra može biti viđena u Novom Sadu.