Guranje unereda pod tepih, bacanje prašine u oči, grejanje bazena sa kofom tople vode, posipanje pepelom – argumenti su pesimista koji očigledno iz svog tog crnila u kome žive ne da nisu mogli da primete najuspešniju godinu u novijoj istoriji srpskog fudbala, nego osim prepakovanih narodnih umotvorina ni da nešto novo smisle.

Pozivanje, privođenje, pa hapšenje uz 30 dana pritvora fudbalskog sudije Srđana Obradovića formalno zbog pogrešne odluke na terenu, faktički verovatno zbog postojanja ili traženja dokaza da greška „slepog kod očiju“ nije bila slučajna, ustalasalo je fudbalski, ali ne samo fudbalski plebs. Temu u toj novoj pripovetki tragikomične zbirke srpskog fudbala našli su i čuvari ljudskih prava, pozvani i nepozvani pravnici i „pravednici“, policajci kao ekskluzivni saradnici žute štampe, i smrtnici i „saučesnici“ koji mazohistički prate domaći fudbal i još se zbog toga sebi čine bitnim. I onda se u javnom suđenju, demokratski kao u antičko doba, pretresa šta bi Obradović mogao bitno da kaže, da li će da otkrije nalogodavce, da li će da se nagodi, da li će, na trenutak mi se učini kao ponoćno sunce, postati svedok-saradnik.

A neće se desiti ništa. Teško da je neko ko je eventualno platio Obradovića ostavio bilo kakav pisan ili opipljiv dokaz. Teško da je Obradović sa „tri advokata“ tako naivan da će ikad išta priznati. Još teže će se istraga širiti jer ne valja narodu fudbal gaditi pred mesec razbibrige. A najteže je da će tim suđenjem, ako ga uopšte bude, krenuti provetravanje. Mreža je isuviše trula, a ribe su mnogo velike.

Bode oči i da se predsednik svih građana, sportista pa valjda i fudbalskih sudija još ni posredno nije oglasio na ovu temu, naravno ogradivši se da će nadležni „organi“ raditi svoj posao. I FSS ćuti, hapšenje Obradovića ni najmanje ne smeta da oni u okviru svojih nadležnosti donose zaključke i sankcije. Da li će sudija koji je bio dovoljno glup i nestrpljiv pa nije sačekao nešto što bi na penal „više ličilo“, jedini pasti za slobodu i prosperitet srpskog fudbala?

U konkurenciji diskretnijih, pogubnijih i opasnijih, u nekoj budućoj fenomenalnoj akciji pod nazivom „Bedanaesterac“, teško da će biti uhapšen još neki sitni diler penala i crvenih kartona.