Dodela priznanja „Zlatna lopta“ FS Srbije najboljem fudbaleru i treneru u zamalo minuloj godini postala je tradicionalna i po prebrojavanju i prepoznavanju prisutnih, a još više odsutnih. U najuspešnijoj godini u istoriji, kako je ocenio prvi čovek fudbalske organizacije, zabeležen je i napredak u brojnom stanju u odnosu na lane: ovog puta se pojavio predsednik FSS Slaviša Kokeza, koji je tada izostao uz „zvanično“ opravdanje da je otputovao na ranije planirani odmor u inostranstvu, ali su već „tradicionalno“ izostali predstavnici FK Crvena zvezda.

Da podsetimo šta je ovde pre godinu i tri dana napisano. Kokezu tada valjda niko nije pitao kad će na odmor, neko je zakazao svečanost protiv njegove volje jer je za taj dan važio popust u luksuznom hotelu, kakogod, prošlo je to „slavlje“ i bez predsednika. Direktor Zvezde Zvezdan Terzić, navodno, nije mogao da dođe zbog bolesti, a nije znao da li je neko drugi iz kluba uopšte pozvan. Terzić je istog dana bio nešto manje bolestan pa je uspeo da u klupskim prostorijama primi u posetu Dejana Stankovića, savetnika predsednika UEFA Aleksanda Čeferina, koji je na svečanost FSS-a potegao iz inostranstva.

Ove godine Kokeza je žrtvovao ili prolongirao odmor, verovatno se raspitao da su Terzić i kolege iz Zvezde dobro i zdravo, te preko elektronskog poštara pozvao osim direktora, i sportskog direktora Mrkelu, te predsednika Mijailovića. Pozvao je, naravno, i trenera Vladana Milojevića koji je i laureat za ovu godinu. Isti poštar, poznata i proverena adresa, ali – šipak. Upitani zašto se nisu pojavili iz Zvezde su odgovorili – da nisu pozvani, nisu se „predomislili“ ni kad je Savez objavio faksimile „pozivnica“.

Dok je elektronskom poštaru verovatno određen pritvor dok ne prizna svoj propust, fudbalska čaršija barata „javnim tajnama“. Lane bilo izvesno da su iz Zvezde bojkotovali priredbu jer je trenersku nagradu dobio Dragan Stojković Piksi, legenda tog kluba i peta Zvezdina zvezda, svojevremeno iz Zvezde i na silu najuren, a ne Miodrag Božović koji je tada dužio klupu u LJutice Bogdana. Sada je svima jasno da čak ni moralna obaveza prema svom treneru koji je nagrađen, ni protokolarna prema organizaciji čiji ste član, nije mogla da pobedi lični animozitet Terzića i Kokeze.

Koji suštinski nikog i ne zanima sve dok i jedan, i drugi ne zaborave da oni nekog predstavljaju, da to nisu privatne prćije iako tako često izgledaju. Niti je to bila privatna proslava Slaviše Kokeze, niti je Terzić tu pozvan kao građanin.

I ko kaže da je u srpskom fudbalu nemoguća privatizacija. Kad je ona, očigledno, već obavljena.