10 najprodavanijih knjiga svih vremena 1Foto: Dom J / Pexels

Knjige su tokom istorije bile najvažniji i najčešće korišćen izvor informacija, edukativnog sadržaja, ali i zabave. Iako živimo u doba interneta, digitalizacije i televizije, knjige i dalje ostaju široko popularne sa prodajom u milionima svake nedelje. Saznajte u narednim redovima kojih deset knjiga su se prodale u najviše primeraka u istoriji.

Pre nego što pogledamo koji se naslovi nalaze na listi, vredi napomenuti da su neke verske i političke knjige kao što su BiblijaKur’an i Citati predsednika Maoa prodate u više od milijardu primeraka. Međutim, njihov tiraž je gotovo nemoguće pratiti jer mnoge poklanjaju crkve ili vlade. Pored toga, ove knjige su često bile štampane od strane velikog broja izdavača tokom vekova, a mnogi od njih nisu beležili podatke o prodaji.

Iz ovih razloga, popularne religijske i političke knjige nisu navedene na listi, ali se svi možemo složiti da su među najprodavanijim knjigama svih vremena, piše N1 BiH.

Ovako izgleda lista deset najprodavanijih knjiga svih vremena:

10.  K.S. Luis “Lav, veštica i ormar”

Prodatih kopija: 85 miliona

Jedna od najpoznatijih knjiga na ovoj listi objavljena je 1950. godine, a napisao ju je pisac romana za decu K.S. Luis. Popularni roman fantastike je deo književnog serijala „Letopisi Narnije“, koji čini još sedam naslova.

9. Henri Rajder Hagard “Ona”

Prodatih kopija: 100 miliona

Knjigu koja zauzima deveto mesto napisao je engleski romanopisac Henri Rajder Hagard. Ona je bila izuzetno popularna po objavljivanju 1887. godine i od tada nikada nije izašla iz štampe. Roman „Ona“ inspirisan je iskustvima Ridera Hagarda u Južnoj Africi kada je ova teritorija bila britanska kolonija. To je priča iz prvog lica koja prati Horasa Holija i Leu Vinsiihovo u avanturi koja ih vodi do pronalaska izgubljenog grada u unutrašnjosti Afrike.

8. Dž. R. R. Tolkin “Hobit”

Prodatih kopija: više od 100 miliona

Sa tiražom od više od 100 miliona prodatih primeraka širom svijeta, „Hobit“ je zaslužio svoje mesto među najprodavanijim knjigama svih vremena. Ovaj roman fantastike, koji je napisao Dž. R. R. Tolkin, prvi put je objavljen 21. septembra 1937. i ubrzo je nominovan za Karnegi medalju i dobio nagradu za najbolje književno delo za mlade od strane Njujork Herald Tribjuna.

7. Cao Hsuečin “San u crvenom paviljonu”

Prodatih kopija: više od 100 miliona

Ova knjiga smatra se jednim od četiri velika kineska klasična romana. Napisana je sredinom 18. veka za vreme dinastije Ćing. Roman je tokom godina dobio mnogo pohvala i često se naziva remek-delom kineske književnosti. Smatra se i da je knjiga “San u crvenom paviljonu” polubiografska i do danas je prodata u više od 100 miliona primeraka.

6. Agata Kristi “I ne osta nijedan”

Prodatih kopija: više od 100 miliona

Sledeća na listi je knjiga koja je takođe prodata u više od 100 miliona primeraka do danas. Ovaj krimi roman napisala je engleska književnica Agata Kristi i to je njeno daleko najpopularnije delo, te ujedno i najprodavanije. Roman je više puta adaptiran za veliko platno i male ekrane, a elementi njegovog zapleta su takođe iskorišćeni u mnogim drugim delima.

5. Dž. K. Rouling “Hari Poter i kamen mudrosti”

Prodatih kopija: 107 miliona

Roman fantastike koji je napisala Dž. K. Rouling, prvi je roman u serijalu o mladom čarobnjaku Hariju Poteru i književni prvenac britanske spisateljice. Blumzberi je prvi put objavio knjigu u Velikoj Britaniji 26. juna 1997, a u Americi je objavljena sledeće godine pod naslovom “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”. Knjiga je osvojila gomilu britanskih i američkih književnih nagrada i dospela je na vrh Nujork tajmsove liste najprodavanijih književnih dela 1999. godine, gde je uglavnom ostala do 2000. Prevedena je na čak 73 jezika.

4. Antoan de Sent Egziperi “Mali Princ”

Prodatih kopija: 142 miliona

Na četvrtom mestu je “Mali princ” , kojeg je napisao francuski aristokrata i pisac Antoan de Sent Egziperi. Kjiga je prodata u više od 142 miliona primeraka širom sveta i ona prati putešestvije dečaka koji posećuje različite planete u svemiru i bavi se temama usamljenosti, ljubavi, prijateljstva i gubitka.

3. Dž. R. R. Tolkin “Gospodar prstenova”

Prodatih kopija: 150 miliona

„Gospodar prstenova“ je uzbudljiv roman fantastike koji je napisao Dž. R. R. Tolkin i on predstavlja nastavak njegove prve knjige „Hobit“. Roman je prvobitno trebala da ima dva toma, međutim, izdavač je to smatrao lošom idejom, pa je umesto toga odlučio da je izda tri dela priče u toku jedne godine. Njihovi naslovi su: „Družina prstena“, „Dve kule“ i „Povratak kralja“.

2. Čarls Dikens “Priča o dva grada”

Prodatih kopija: 200 miliona

Radnja ovog romana Čarlsa Dikensa iz 1859. dešava se u Londonu i Parizu pre i za vreme Francuske revolucije. Knjiga govori o osamnaestogodišnjem zatočeništvu francuskog doktora Maneta u zatvoru Bastilja u Parizu i njegovom konačnom puštanje da živi u Londonu sa svojom kćerkom Lusi. Knjiga je inspirisala mnoga dela , uključujući i Kristofer Nolanov film „Uspon Mračnog viteza“.

1. Miguel de Servantes “Don Kihot”

Prodatih kopija: 500 miliona

Španski roman „Don Kihot“ Miguela de Servantesa prvi put je objavljen u dva dela, 1605. i 1615. godine. Smatra se najuticajnijim delom iz tzv. zlatnog dela španske književnosti i delom književnog kanona. Također se opisuje kao “prvi moderni roman”, a mnogi smatraju da je to najbolje književno delo ikada napisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari