11. sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ 1Foto: Kael Bloom/Unsplash

Ljubitelje zvuka gitare i violončela ove nedelje očekuju dva sjajna koncerta u Gvarnerijusu. U četvrtak, 20. oktobra (s početkom u 20 časova) koncert će održati talentovani gitarista Aleksa Šarčević, dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima i jedan od najboljih studenata gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Na programu koncerta su dela Regondija, Bariosa, D’Anđela, Doulenda i Kastelnuovo-Tedeska.

Dan kasnije, u petak 21. oktobra (20č) koncert će održati višestruko nagrađivani čelista Vuk Ovaskainen, ovogodišnji pobednik takmičenja Jeunesses Musicales u Beogradu, koji će uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena izvesti najlepša dela Bramsa, Betovena i Bokerinija.

Ulaz na koncerte je slobodan.

Oba koncerta deo su jedanaeste sezone ciklusa FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ – najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja se i ove godine realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Aleksa Šarčević (Šabac, 2001.), gitaru počinje da svira sa 9 godina. Trenutno je student treće godine osnovnih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vere Ogrizović. Prvi solistički koncert održao je sa 14 godina. Usavršavao se kod eminentnih profesora poput Dušana Bogdanovića, Zorana Dukića, Hoakina Klerča, Rafaela Agirea, Serhia Asada, Denisa Azabagića, Džeremi Juvea, Nikite Koškina, Pavela Steidla, Ištvana Roemera, Srđana Tošića i drugih. Do sada je osvojio preko 40 nagrada, neke od njih su: I mesto na Gitar art festivalu 2019. u Beogradu, I mesto na Transilvanija gitar festivalu u Klužu 2019. Rumunija; III mesto na Internacionalnom festivalu gitare u Rustu 2021. Austrija; III mesto na Internacionalnom festivalu gitare u Štutgartu 2019. Nemačka.

Vuk Ovaskainen (Beograd, 2001.) počeo je da svira violončelo sa sedam godina u klasi profesora Bože Saramandića, a zatim je radio sa profesorima Nebojšom Jankovićem, Milutinom Mladenovićem, Judit Josifoskom i Danijelom Milutinović. Bio je laureat na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima 2010, 2012, 2014 i 2016. godine. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji. Dobitnik je drugih nagrada na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj, i „Licen“ u Austriji.

Održao je više od 30 solističkih koncerata. Izveo je Hajdnov Koncert za violončelo i orkestar u C duru i D duru u Skupštini grada i u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa „Artlink virtuozima“ i „Zemunskim kamernim orkestrom“. Drugi koncert Dmitrija Šostakoviča izveo je sa dirigentom Bojanom Suđićem, kao laureat, na konkursu za soliste koji sviraju s orkestrom. Koncert je održan u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine novembra 2019.

Osvojio je 2022. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Ženes Muzikal u Beogradu. Prvi put u istoriji ovog takmičenja se desilo da je učesnik iz Srbije osvojio prvu nagradu. Vuk je završio matematičku gimnaziju, student je treće godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a završio je i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Sandre Belić. Godine 2015. primio je nagradu „Stanojlo Rajičić“, za najbolje održani resital u galeriji SANU, a 2017. godine dobitnik je nagrade „Artlink“ za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije.

Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić komponovali su i posvetili Vuku svoja dela za solo violončelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari