Najbolji mladi pijanisti u Gvarnerijusu i na radio talasima: Radio Beograda 2 obeležava 65. rođendan ciklusom koncerata 1

Povodom obeležavanja 65 godina postojanja, Radio Beograd 2 večeras (utorak) započinje novi ciklu koncerata na kojima će u Centru lepih umetnosti „Gvarnerijus“, uz direktne radijske prenose, od 28. februara do 30. maja nastupiti petoro mladih pijanista: Una Miljuš, Lazar Torbica, Vladimir Aćimović, Ivan Bašić i Iva Vuković.

Ciklus će biti objedinjen delima domaćih autora, koja će biti izvedena na početku svakog koncerta.

Na prvom nastupu večeras trebalo bi da svira Una Miljuš, studentkinja treće godine klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Miloša Mihajlovića.

Na programu su dela: Stanka Šepića, Ludviga van Betovena, Franca Lista i Adolfa Šulc-Evlera.

Urednik i voditelj ciklusa i prenosa koncerata je Ana Ćirica.

Novosađanka Una Miljuš (2005) višestruki je laureat i dobitnik brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i konkursima.

Klavir je počela da uči sa sedam godina, a već naredne godine održala je prvi solistički koncert.

FMU kod Miloša Mihajlovića upisala je sa 14 godina i važi za jednu od od najtalentovanijih mlađih srpskih pijanistkinja koja iza sebe već ima koncerte u Srbiji, Rusiji, državama bivše SFR Jugoslavije i srednje Evrope.

Na koncertu 21. marta očekuje se nastup Šapčanina Lazara Torbice (1999), studenta master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke.

Torbica je dobitnik više od 50 nagrada.

Za 18. april u Gvarnerijusu najavljen je koncert Nišlije Vladimira Aćimović (2002), koji je trenutno na master studijama klavira na FMU u Beogradu, u klasi Lidije Stanković.

On je paralelno i student četvrte godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, u klasi Milane Černjavske.

Beograđanin Ivan Bašić (1996), koji će u Gvarnerijusu nastupiti 16. maja, poslednje tri godine se usavršava u Cirihu kroz rad sa istaknutim pijanistom Konstantinom Šerbakovim, gde je završio master studije 2019. godine.

Dobitnik više prestižnih međunarodnih nagrada, Bašić je 2023. nagrađen kao najbolji mladi muzičar te godine u izboru revije Muzika Klasika.

Ciklus najboljih mladih pijansta Radio Beograda 2 zatvoriće 30. maja Čačanka Iva Vuković (2000), koa je FMU završila u klasi Aleksandra Serdara, kod kog trenutno pohađa i master studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari