Nenad JezdićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Osvrnuvši se na istorijat nacionalnog teatra, koji je započeo sa radom zahvaljujući državnim subvencijama i privatnim donacijama, 22. novembra 1868. godine, u kafani „Kod engleske kraljice“, kada je odigrana prva predstava “Đurađ Branković” Karla Obernika, na Velikoj sceni je počela svečanost povodom 155. rođendana.

Potom je prikazan petominutni film “Korak u budućnost”, u kojem su prikazani najblistaviji momenti protekle sezone, a voditelji programa, glumci Teodora Dragićević i Nedim Nezirević, podsetili su da je između dva Dana pozorišta odigrano 11 premijera, kao i na brojna gostovanja na festivalima u zemlji i inostranstvu, mnoštvo nagrada… Posebno je istaknuto gostovanje predstave „Rat i mir“ u Sankt Peterburgu i Sporazum o saradnji koji su potpisali sa slavnim Nacionalnim dramskim teatrom Rusije „Aleksandrinski“.

Narodno pozorište
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Pre nego što su dodeljna priznanja zaposlenima u sezoni 2022/2023, odat je minut ćutanja kolegama koji su ih zavuke napustili. Među njima su, dramaturzi Slavko Milanović i Mirko Miloradović, nekadašnji direktori Drame, Breda Кalef i Milka Stojanović, prvakinje Opere, Slobodan Stanković, prvak Opere, Tanasije Uzunović, prvak Drame, Zoran Aleksandrić, prvak Opere, Gordana Protić, solistkinja Opere. I reditelj Jagoš Marković, kojem je posthumno dodeljena Plaketa Narodnog pozorišta.

– U poslednjih nekoliko godina, Narodno pozorište ima snagu, mudrost i sposobnost da realizuje najozbiljnije umetničke zahteve i ostvari vrhunske rezultate – rekao je u svom obraćanju, između ostalog, direktor Svetislav Bule Goncić, prenosi Nova.rs.

Svetislav Goncić
Svetislav Goncić, foto: Antonio Ahel/ATAImages

Uručene su „Zlatne značke“ članovima koji su već dvadeset godina odani ovoj teatarskoj kući i Povelje Narodnog pozorišta onima koji odlaze u penziju, kao i Pečat nacionalnog teatra koji se po odluci Upravnika dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta. I Upravni odbor je dodelio godišnje Pohvale, Nagrade i Plakete. Najburnije aplauze su dobili zaposleni van scene, koji nisu naviknuti na svakodnevnu pažnju publike – garderoberke, vatrogasci, rekviziteri, razvodnice, šminkeri, tehničari, mikeri svetla, zvuka, prodavci karata…

Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu osovjila je predstava „Očevi i oci“ po romanu Slobodna Selenića, u dramatizaciji Кate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića.

Tradicionalno, kruna svečanosti je bilo uručenje Nagrade „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između u protekloj sezoni. Dobio ju je Nenad Jezdić za ulogu Bore Šnajdera u predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera“, po tekstu Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Odluku je doneo žiri u kojem su bili reditelj Nebojša Bradić, književnik Miloš Latinović, dramske umetnice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska i dramaturg Đorđe Kosić.

Obrazloženje je pročitala Vanja Ejdus, potpredsednica žirija. U njemu se navodi:

„Umešno ujedinivši svoju glumačku veštinu i scensku harizmu sa specifičnim humorom, ironijom i jezičkim bogatstvom Aleksandra Popovića, Jezdić je lik Bore Šnajdera interpretirao uverljivo, precizno, razmaštano i dosledno – jednom rečju, bravurozno. Svojom snažnom i istovremeno odmerenom igrom, Jezdić je pokazao svežinu ne samo u kontekstu svoje dosadašnje glumačke karijere, već i u prostoru interpretacije jednog od najznačajnijih likova srpske komediografije. Jezdić se time priključuje redu sledbenika nasleđa Raše Plaovića, glumca izuzetne vrednosti čiji je rad imao duboki uticaj na razvoj pozorišta u Srbiji.“

Vanja Ejdus i Nenad Jezdić
Vanja Ejdus i Nenad Jezdić, foto: Antonio Ahel/ATAImages

– Hvala za ovaj divan dan. Hvala za ovo divno obrazloženje, koje me čini ponosnim. I hvala Egonu Savinu, jer u životu svakog glumca jako je važno da u periodu sazrevanja, glumačkog uzrastanja pored sebe ima reditelja koji nekad veruje više u tebe nego što si ti kadar. Ovaj dan i ovaj povod smatrao bih nedorečenim a da se danas u kontekstu ove privilegije obraćanja ne podsetim na seriju ovih iznenadnih odlazaka naših dragih i velikih ljudi i umetnika, inspiratora, a da sebe i vas ne pozovem na tiho molitveno sećanje na sve koji nisu sa nama. Vi izaberite nekog svog i mislim da će to biti lekovito i nama i njima, a ja se ovom prilikom sećeam Jagoša, Lauša, Glogija, Marinka, Gage Nikolića… Raše Plaovića, Petra Banićevića, Petra Kralja, Cige Jerinića… Svih onih koji su učinili da smo danas ovde i da slavimo 155 godina nacionalnog teatra – rekao je između ostalog Nenad Jezdić, koji je pozdravljen ovacijama.

Jezdiću je na dar uručena, rad akademskog slikara Miodraga Mila Petrovića.

Proslava povodom Dana nacionalnog teatra završava se večeras svečanim defileom Baleta i Baletske škole „Lujo Davičo“. U do sada nikad viđenom poduhvatu, učestvovalo je oko 120 igrača, koji su slavili prošlost i budućnost baletske umetnosti u Srbiji. Time je obeležena stogodišnjicu baletskog ansambla 22. novembra na dan 155. rođendana Narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari