Dokumentarac oskarovca Olivera Stouna o ubistvu Džona Kenedija i novim dokazima večeras na Beldocsu 1

O jednom od ključnih događaja američke, ali i svetske istorije, sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, uz tim medicinskih i balističkih stručnjaka, istoričara i svedoka, Stoun predstavlja ubedljive dokaze da je atentat na najpopularnijeg predsednika u Dalasu 1963, koji se objašnjavao kao „teorija zavere“, sada „činjenica zavere“

 

Šestog dana festivala publika će imati priliku da vidi novo ostvarenje slavnog oskarovca Olivera Stouna, „JFK: S druge strane ogledala“, jedan od najiščekivanijih filmova 15. Beldocsa, koji je na programu u Domu omladine, večeras u 19:30 časova.

Trideset godina posle svog igranog filma  „JFK“, Oliver Stoun se vraća ubistvu Džona Kenedija, najpopularnijeg predsednika u istoriji Amerike, sa dokumentarnim filmom koji prilaže nove činjenice o ovom događaju, sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Uz tim medicinskih i balističkih stručnjaka, istoričara i svedoka, Stoun predstavlja ubedljive dokaze da je atentat na Kenedija u Dalasu 1963, koji se objašnjavao kao „teorija zavere“, sada „činjenica zavere“.

Trejle filma: https://www.youtube.com/watch?v=rOcXJLqAhBI&t=4s

U Dvorani Kulturnog Centra večeras će biti prikazana dva filma – u prvom terminu od 17 časova regionalnu premijeru imaće filma „Raj“, koji će posle projekcije publici predstaviti reditelj ovog dokumentarca Serđo Trefo.

Kroz muziku koja je definišući činilac različitih kultura, zajednica i pojedinaca, Trefo nas uvodi u bašte palate Katete, u Rio de Žaneiru – mestu ispunjenog melodijama, u kojem grupa starijih ljudi svakodnevno peva i pleše. Njegov dokumentarni film na poetski način prikazuje generaciju koja je baš tu našla sigurni raj.

U DKC u 19 časova na programu je film „Faja Daji“ rediteljke Džesike Bešir, priča o biljci kat, koja je moćni stimulans i sredstvo za religioznu meditaciju u Africi i na Bliskom istoku.

Danas igra ključnu ulogu u ekonomiji Etiopije kao njen glavni izvozni proizvod, a ovaj dokumentarac je sačinjen od zvučnih pejzaža i tekstura oblikovanih sunčevom svetlošću, i kroz lične priče predstavlja fragment uticaja kata na naciju predatu svojim euforičnim halucinacijama.

U Muzeju kinoteke (Kosovska ulica) od 17:30 biće prikazan film „Kraljevo – priča o nadi u doba korone“ reditelja Save Tufegdzića, koji će posle projekcije razgovarati sa gledaocima.
Njegov dokumentarac je svojevrsno svedočanstvo o vremenu pandemije Covida 19, u kojem su zabeleženi herojski napori da se mali grad u srcu Srbije odbrani od virusa koji je pretio da odnese hiljade života.

Savo Tufegdžić je snimio neverovatne slike spremnosti, inventivnosti, požrtvovanosti, gubitka i radosti, kad se tim ljudi, stručnjaka i običnih građana okupio da pobedi nevidljivog ubicu.

U Muzeju kinoteke, u 19.30, zakazana je i premijera filma „Skretanje“ rediteljke Ekaterine Selenkine, koji prikazuje novi način dilovanja zabranjenih droga preko Darkneta, slojevitost fizičke i virtuelne stvarnosti, kao i poetike i politike prostora.

Radnja filma odvija se u uspavanom kvartu, među betonskim zidovima višespratnica, iza garaža i usred napuštenih pruga dok se prati i gubi trag Denisa, čuvara blaga koji krije zalihe droge po celom gradu.

Film „U led“ reditelja Larsa Henrika prikazuje se u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova) od 20:30, koji je takođe jedna od regionalnih premijera Beldocsa.

Ovaj dokumentarac prati putovanje Larsa i profesora Aluna Hubarda u jedan od najekstremnijih pejzaža na zemlji, duboko u otopljeno srce klimatskih promena – vezani samo užetom, oni se spuštaju u tamu leda, a ovo spuštanje je bez presedana, i deo je revolucionarnog istraživanja koje baca novo svetlo na posledice topljenja leda na polovima.

Foto promo Beldocs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari