Delegacija Filmskog centra Srbije na 75. Kanskom festivalu 1

Naša delegacija učestvovaće na skupu Evropskih filmskih fondova (EFAD) i Evropske filmske Akademije (EFA), na više od trideset unapred dogovorenih sastanaka sa zainteresovanim producentima i ekspertima iz svih delova sveta, a u toku Kanskog marketa biće finalizovani i pregovori o učešću srpskih filmova u programu „U fokusu“, najavio Gordan Matić, direktor FCS

Na jubilarnom, 75. Kanskom festivalu, jednom od najglamuroznijih i najvažnijih praznika filmske umetnosti u svetu, tradicionalno, kao i svake godine, prisutna je i delegacija Filmskog centra Srbije.

Kako je najavio Gordan Matić, direktor FCS, naša najznačajnija nacionalna filmska ustanova deo je Kanskog marketa koji predstavlja najvažniji sajam kinematografije u toku godine.

– Market u Kanu je čvorište i polazna, ponekad i završna tačka fondovskih, strukovnih, državnih i filmskih projekata, sporazuma ili ugovora. Mesto koje se ne može izbeći ako želite da budete na velikoj sceni, ponekad kao učesnik, a ponekad samo da bi razumeli i pratili razvoj i trendove industrije na svim nivoima. Naša mala delegacija radi na velikom broju različitih izazova koji bi trebalo da donesu boljitak našoj kinematografiji – rekao je Matić.

Ovogodišnji Kan održava se od 17. do 28. maja, a u toku Kanskog marketa biće finalizovani i pregovori o učešću srpskih filmova u programu „U fokusu“, ali i servisne usluge na dva veoma prestižna filmska festivala sa kojima se pregovara već dve godine. Sve to će, prema Matićevim rečima, povećati vidljivost naše kinematografije u delovima sveta gde do sada nismo bili toliko prisutni i vidljivi.

– Naša delegacija će učestvovati na godišnjem skupu Evropskih filmskih fondova (EFAD) i Evropske filmske Akademije (EFA), kao i na partnerskim regionalnim fondovima poput See Cinema Network i React. Važni sastanci nas očekuju i sa direktorima regionalnih fondova o usklađivanju pravila o sinhronizaciji kalendara manjinskih koprodukcija. Unapred je dogovoreno više od trideset satanaka sa zainteresovanim producentima i ekspertima iz svih delova sveta, kao i sastanci na najvišem nivou kinematografske saradnje, i to sa predstavnicima Južne Koreje, Turske, Francuske, Italije i Velike Britanije – ističe Matić.

Kada je reč o predstavljanju naših filmskih ostvarenjia, svetsku premijeru na 75. Kanu imaće samo manjinska koprodukcija nastala uz podršku FCS, drama „Brana“ (Le Barrage), u režiji libanskog reditelja Alija Šerija, film čiji je srpski koproducent filmska kuća Trilema Films.

– Veliko je zadovoljstvo istaći da će Srbija ponovo imati jedan film u zvaničnom programu Kana, to je manjinska koprodukcija sa Francuskom, Senegalom, Nemačkom i Kanadom, a biće prikazana 24. maja u 17 časova, u programu Petnaest dana autora – najavio je Matić, dodajući da je atmosfera u Kanu ipak drugačija posle pandemije kovida.

– Ceo svet se promenio od poslednjeg, normalnog izdanja najprestižnijeg filmskog događaja na planeti. Ipak, nastojanje da glamur prevlada može se primetiti na svakom koraku Francuske rivijere. Jaka je želja da se tmurna stvarnost u Evropi nadoknadi novim prividom i prioritetima. A prioriteti su se promenili. Moramo hrabro da gledamo u budućnost i pronađemo način kako bismo postali njen važan deo – uključujući tu i snove na platnu – izjavio je direktor FCS Gordan Matić. .“

Foto promo Vera Bakajić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari