24. Sarajevski film festival : "Ma, ovo je ko Berlinare i Kan" 1Foto: Sarajevski filmski festival

– Ma jel to negde puca? – Ovo je bila prva reakcija Sarajlija na spektakularni vatromet kojim je u petak završena svečana ceremonija otvaranja 24. Sarajevo film festivala, koji će trajati do 17. avgusta, s najviše filmova dosad.

Tome su prethodili crveni tepih kojim su prodefilovale najveće umetničke, ali i estradne zvezde – poljski reditelj i oskarovac Pavel Pavlikovski, turski reditelj i ovogodišnji dobitnik Nagrade Počasno srce Sarajeva Nuri Bilge Cejlan, laureat istog priznanja Nijaz Hastor, iranski reditelj i predsednik žirija Ašgar Farhad, reditelj Danis Tanović , glumci Emir Hadži Hafizbegović, Goran Bogdan, ali i muzičari Dino Merlin, Saša Lošić Loša, te Severina Kojić. Pričalo se da će se možda pojaviti Penelopa Kruz, ali te večeri holivudske zvezde su izostale.

Ceremoniju svečanog otvaranja je vodio glumac Alban Juka, rodom iz Prištine, sada žitelj Sarajeva i podjednako angažovan u pozorištu i na filmu.

Ovdašnja publika ga zna po ulogama u filmovima „Gori vatra“ Pjera Žalice i „Sve džaba“ Antonija Nuića, kao i po njegovom učešću u ostvarenjima Žan Lik Godara i belgijskog filmskog dua braće Dardane. Otvarajući festival Alban Juka je kazao da mnogi kažu da to kako Sarajevo izgleda tokom festivala nije realna slika grada, ali da on ne misli tako, te da nije slučajno odlučio da postane njegov stanovnik. Za njega je Sarajevo dom, grad otvorenosti, solidarnosti, razigranosti, radoznalosti.

I, istinske ljubaznosti, moglo bi se dodati, koja se sreće na svakom koraku i kod takozvanog običnog sveta, vazda spremnog da vam s osmehom i puna srca izađe u susret. To su na svečanom otvaranju istakli i gosti SFF-a – dobitnik Počasnog srca Sarajeva turski reditelj Nuri Blidge Cejlan, koji je bio tronut priznanjem.

– Ne znam šta da kažem osim da sam počastvovan i da mi ovo priznanje stvarno mnogo znači i da ga prihvatam punim srcem. Sarajevo film festival, najiskrenije to kažem, jedan je od mojih najomiljenijih festivala. S Mirom Purivatrom (direktor SFF prim. A. Ć. ) sam sarađivao jer smo zajedno radili na koprodukciji dva filma, tako da i njega i vas znam odranije, ali ono što je meni bitno u odnosu sa njim nije samo to da je on izuzetan kolega, već je Miro jedan fantastičan čovek. Hvala vam, drago mi što ste ovde i uživajte u festivalu – poručio je Nuri.

Aplauz i lepe reči za direktora festivala usledile su kako od publike tako i od oskarovca, poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog. NJegov najnoviji film „Hladni rat“, ovenčan nagradom za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Filmskom festivalu u Kanu, bio je prvi film koji je prikazan u okviru programa Open Air i kojim su zvanično otpočele ovogodišnje filmske čarolije. Podsetimo, Pavlikovski se sarajevskoj publici prvi put predstavio 2014, filmom „Ida“ koji je potom osvojio Oskara.

– Zaljubljen sam u Sarajevo otkad sam video Kusturičin film „Sjećaš li se, Doli Bel“. Mislim da se svi sećamo Doli Bel – našalio se Pavlikovski, dodajući da je njegov film po sebi povezan sa Sarajevom jer u njemu ima istorije, ljubavi u teškim vremenima, a istodobno je to film o muzici koja je važan deo Sarajeva.

– Ja Sarajevo smatram svojim domom. Često sam dolazio ovde i svaki put mi je drago da se ponovo vratim. Bio sam u Sarajevu pre i tokom rata, nakon toga i evo me sada tu ponovo da vam predstavim svoj novi film. Pomalo sam bez reči i stvarno mi je drago što sam ovde, što moj film otvara festival, što se ponovo vidim sa Mirom, koji je kao što je i Nuri rekao, odličan kolega, ali pre svega dobar čovek.

Dobar čovek i direktor festivala Mirsad Miro Purivatra je takođe poželeo dobrodošlicu svima. Tokom večeri otvaranja čak tri puta i to sa jednakom posvećenošću prema novinarima, gostima i publici. Nije bilo te večeri holivudskih zvezda, ali se među filmadžijama, stručnjacima i poznavaocima filma moglo čuti: „Ma, ovo je ko Berlinare i Kan – tu negde“….

I ponovo je krenulo da se spekuliše o tome kako dolazi Penelopa Kruz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari