Za Kinesku četvrt 250 miliona dinara 1

Predstavljanje novog koncepta kojim se jačaju kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine – „Kaleidoskop“ upriličeno je u ponedeljak u Limanskom parku.

Događaju su između ostalih prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković i umetnički rukovodilac programa Lazar Jovanov.

Reč je o platformi koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije i građane, kako bi kroz različite procese tokom godine kreirali programe koje će se predstaviti najširoj publici. Projekat je sufinansiran sa tri nivoa vlasti, pa se praktično intenzivira saradnja između Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Miloš Vučević naglasio je da “Kaleidoskop“ simbolizuje jedinstvo različitosti koje se izražava kroz jasnu kulturnu politiku Grada Novog Sada.

„Kaleidoskop je važan za razvoj kulture našeg grada, te je utoliko važniji za Novosađane. U kontekstu turizma, dobijamo novi brend kulture koji će biti nezaobilazna tačka na evropskoj kulturnoj mapi i zbog koje će Novi Sad postati još uzbudljivija destinacija za domaće i strane turiste. Dobra vest je da ćemo veoma brzo dobiti nova sredstva od Republičke vlade, u iznosu od 250 miliona dinara, za Omladinski kreativni polis, odnosno investicije u ‘Kinesku četvrt'“, naglasio je Vučević.

Kaleidoskop je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture, kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada. Uz više od 1000 umetnika, 400 programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada, a na više od 80 lokacija, Novi Sad ovim programom dobija leto bogato kulturnim dešavanjima.

Prema rečima direktora Fondacije Novi Sad 2021 Nemanje Milenkovića, iako je Kaleidoskop kulture najvidljiviji tokom pet nedelja poslednjih dana leta, on je utoliko značajniji, pa i jedinstven, što u njemu učestvuju, ne samo umetnici, ustanove kulture i nevladine organizacije, već i sami građani i publika.

„Kaleidoskop se realizuje kroz četiri faze i traje tokom cele godine. Prvu fazu čini osmišljavanje i kreiranje novih mesta u gradu, gde Novosađani stvaraju prostore, buduće scene, za predstavljanje kulturno-umetničkih programa. Druga faza je povezana sa gostovanjem inostranih umetnika, a u saradnji sa lokalnom kulturno-umetničkom scenom, kako bi kreirali programe koji će biti predstavljeni na novim mestima. Program, širom Novog Sada čini treću, najvidljiviju fazu Kaleidoskopa. Konačno, četvrta faza vezana je za publiku koja ocenjuje programe dajući svoje pohvale, kritike, sugestije i predloge na osnovu kojih se kreiraju, za narednu godinu, novi programi“, objasnio je Milenković.

Koncept kojim se jačaju kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. u vidu Kaleidoskopa počinje 25. avgusta, kada je zakazano svečano otvaranje u Kineskoj četvrti tj. Omladinsko kreativnog polisa i Češkog magacina i trajaće do kraja septembra.

Prva nedelja Kaleidoskopa

Novosađane i brojne turiste očekuju uzbudljivi kulturni programi kao što su svečano otvaranje Kaleidoskopa, Karavan – pokretna kulturna stanica koja će na različitim lokacijama prikazati pet vrsta umetnosti, ali i festivale poput „Novi Sad – Tango grad“, kao i NEklasični festival klasične muzike „NEO“ pod otvorenim nebom. Tu je i veče ruske muzike uz nastup mecosoprana Elene Manistine iz Boljšoj teatra iz Moskve i Gudačkog Kvarteta TAJJ. Očekuje nas i otvaranje postavke „Kroz Umbriju 1938/2018“, savremeni grafički roman kao nova vizuelno-narativna forma, slikanje i prezentacije u sklopu XII saziva Kolonije tapiserista „Boško Petrović“, kao i otvorena izložba „Majska skupština – 170 godina kasnije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari