40 godina "Blejd ranera": Remek-delo koje je 15 godina čekalo na realizaciju 1Foto: IMDB

Pre 40 godina snimljen je film Blejd raner (Blade runner) i premijerno prikazan u bioskopima 25.6.1982. godine.

Koncipiran je mnogo ranije, ali zbog specifičnih okolnosti 15 godina je bilo potrebno da se realizuje ovo sf remek delo.

Film je baziran na romanu poznatog sf pisca Filipa Dika „Da li androidi sanjaju električne ovce“ iz 1968 godine.

Režiser Martin Skorseze je prvi pokazao interesovanje da ekranizuje ovaj sf roman, ali zbog lošeg scenarija nije želeo da otkupi prava za ekranizaciju.

Tek kada je Hampton Fenčer napisao drugi scenarijo 1977. godine, producent Majkl Dili je angažovao britanskog režisera Ridlija Skota za ekranizaciju romana.

Snimanje počinje 9. marta 1981. godine. Ridli Skot angažuje Harisona Forda za glavnu rolu, a za ostale uloge bira manje poznate glumce: Deril Hanu, Šon Jang i Rutgera Hauera koje će film lansirati u svet poznatih holivudskih glumaca.

Filmsku muziku Ridli Skot je prepustio Vangelisu, a vizuelni futurizam Sid Midu poznatom umetniku i ilustratoru koji je zaslužan za neo-noar i sajber pank atmosferu, kojom film odiše, što ga čini vrlo specifičnim.

Specijalne efekte rade čuveni Daglas Trumbul i Ričard Juričić, na koje je film Frica Langa „Metropolis“ imao ogroman uticaj, te će se to u velikoj meri odraziti na samo delo Ridlija Skota.

Film će proročki ukazati na probleme ekologije, zagađenja i veliki uticaj korporacija na budućnost ljudskog društva, decenijama pre Karpenterovog „Avatara“ i počinje da se bavi emotivno-psihološkim odnosima između androida i ljudi.

Pisac romana Filip Dik kao da je želeo da naglasi da ljudska svest ne prati veoma brz razvoj tehnologije što će u sprezi sa prevelikom željom korporacija za profitom u budućnosti doneti ogromne probleme.

Film prikazuje budućnost u kojoj se roboti koriste za najteže poslove u kolonizaciji svemira, ali je njihovo prisustvo na zemlji zabranjeno, i specijalne policijske jedinice „blejd raner“ se angažuju za njihovo istrebljenje.

Film je posle premijere loše prošao u bioskopima i filmski kritičari mu nisu bili naklonjeni, ali treba naglasiti da je te iste godine izašao čuveni Spilbergov  „E.T.“ pa Karpenterov „Stvor“, zatim i poznati sf film „Tron“.

Međutim, „Blejd raner“ je kao staro vino godinama sazrevao i danas dostigao kultni status kao jedno od najboljih kinematografskih ostvarenja svih vremena.

Od premijere do danas prikazano je publici sedam verzija ovog filma, a 2017. snimljen je nastavak pod nazivom „Blade runner 2049“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari