47. FEST - "Žena" Bjerna Rungea i "Ukradeni Karavađo" Roberta Anda 1Scena iz filma "Žena"

Zaljubljene žene, čiji književni talenat u tajnosti stoji iza uspeha njihovih voljenih muškaraca kao zajednička tema spojio je na 47. FEST-u dva ostvarenja različitih žanrova i umetničkih rukopisa – britansko-švedsko-američki film „Žena“ u režiji Šveđanina Bjerna Rungea sa Glen Klouz u glavnoj ulozi i italijanski triler „Ukradeni Karavađo“ Roberta Anda.

Prvi je porodična drama, koji je srpska publika mogla da gleda samo na programu FEST47 Gala, dok je drugi, prikazan u programu Fokus Evropa kao napeta priča o vezama crnog tržišta umetničkim delima, mafije, tajnih službi, vlasti i filmske industrije.

Bjern Lenart Runge (1961), švedski reditelj, scenarista, pisac pozorišnih komada i književnik, filmsku režiju završio je na Dramskom institutu u Stokholmu. Snimio je veći broj kratkih filmova, TV produkcija i nekoliko igranih filmova, od kojih su najpoznatiji „Hari i Sonja“, „Osvit“ koji je 2004. proglašen za najbolji evropski film na Berlinskom filmskom festivalu, „Usta na usta“, „Srećan kraj“. Film „Žena“ iz 2017. filmski kritičari ocenili su kao „jedno od retkih dela o ženama koje istinski razume psihologiju polova“.

Glen Klouz je za ulogu Džoan Kaslmen u januaru osvojila svoj treći Zlatni globus, a bila je nominovana i za Oskara. Prema ocenama Gardijana, to je jedna od njenih deset najboljih kreacija u karijeri, odmah iza Aleksandre Aleks Forest u „Fatalnoj privlačnosti“. U Rungeovom filmu ona igra ženu koja je svoju obećavajuću karijeru pisca, koji ima šta da kaže, žrtvovala zarad svog profesora, ljubavnika a potom i supruga DŽoa Kaslmena, koji zahvaljujući njoj dobija Nobelovu nagradu za književnost. Oni odlaze u Stokhom na dodelu Nobela, gde njihova bračna spisateljska tajna počinje da se razotkriva u porodičnom krugu.

Glen Kloz u Džonatanu Prajsu, koji igra njenog supruga, ima ravnopravnog glumačkog partnera. Ceo film podređen je njihovoj bravuroznoj glumi i prizorima iz bračnog života, ali bez bavljenja dubljim motivima likova. Radnja je prilično predvidljiva, a reditelj se ironično „poigrao“ i sa švedskim tradicionalnim ceremonijalom koji prati dodele Nobelove nagrade.

Roberto Ando (1950), rodom je iz Palerma, a na filmu je debitovao kao asistent reditelja sarađujući sa Frensisom Fordom Kopolom, Federikom Felinijem, Mikaelom Ćiminom i Frančeskom Rozijem. U svet režije ušao je preko lutkarskog pozorišta i dokumentaraca. Prema svom prvom romanu „Prazan tron“ 2013. snimio je višestruko nagrađivan film „Živela sloboda“.

Ostvarenje „Ukradeni Karavađo“, u originalu „Priča bez imena“ („Una storia senza nome“), za koje je sa Anđelom Paskvinijem napisao i scenario, snimio je 2018, inspirisan stvarnim događajem iz crne hronike – krađom čuvenog Karavađovog platna „Hristovog rođenja sa svetim Lorencom i Franjom Asiškim“ u Palermu 1969. pod misterioznim okolnostima. U filmu igraju: Mikaela Ramacoti, Renato Karpentijeri, Laura Morante, Alesandro Gasman…

Valerija Tramonti, koju igra Mikaela Ramacoti, radi kao sekretarica u jednoj filmskoj produkcijskoj kući i tajno piše za čuvenog scenaristu i zavodnika Alesandra Pesa (Alesandro Gasman), u kog je zaljubljena. Zaplet nastaje kad njeno čudno prijateljstvo sa pripadnikom specijalnih službi u penziji preraste u scenario o ubistvu poznatog istoričara umetnosti koji je bio pozvan da proceni čuvenu Karavađovu sliku, ukradenu 1969. za koju se verovalo da je nestala. Scenario potpisuje Pes zbog čega ima posla sa mafijom, koja o prodaji Karavađovog pregovara sa ministrima u Vladi Italije, dok se na Siciliji snima film o sudbini nestalog platna. Ovaj triler, zasnovan na istinitim događajima i ličnostima, sa stripovskim zapletom, italijanskim humorom, elementima parodije i srećnim ljubavnim krajem, premijerno je prikazan na 75. Venecijanskom filmskom festivalu.

Ruski filski ep „Tvrđava“

Sedam dana posle premijere u Moskvi večera u Centru Sava svoje prvu beogradsku projekciju na 47. FEST-u imaće ruski istorijski ep „Tvrđava“, u režiji Igora Zajceva, a po scenariju Alekseja Ivanova. Mladi oficir nove garde cara Petra Velikog Ivan Demarin, kog igra Ilja Malanin, po carevoj naredbi ide na granicu u Toboljsk – prvu prestonicu Sibira, gde upoznaje svoju prvu ljubav Mašu Remizovu (Julija Makarova). Oni su uvučeni u ekspediciju u potrazi za zlatom, da bi Rusija mogla da finansira rat protiv Švedske. NJihova tvrđava okružena je neprijateljskom azijskom vojskom i oni čekaju pomoć. Osim izmišljenih, u filmu „Tvrđava“ pojavlju se istorijski likovi: poznati sibirski kartograf, istoričar i arhitekta Toboljska Semen Remezov (Dmitri Nazarov), prvi sibirski guverner Matvej Gagarin (Evgenije Duatlov), osnivač Omska Ivan Bačholz (Aleksandar Lazarev) … Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i u njemu ima mnogo uzbudljivih scenama bitaka i raskošnim kostima. Ma, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda, ali i zanosnom interpretacijom novih glumačkih nada. „Tvrđavu“ je za srpsko filmsko tržište otkupio Deksin film, a publika na FESTU-u može da ga pogleda i sutra u „Ušću“ i u subotu u Filmskom gradu „Rakovica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari