51. Fest: Ovacije publike filmu "Ovuda će proći put", priči o svima koji žele da osvajaju slobodu 1Foto promo Predrag Mitić /Cebef

U punoj sali mts Dvorane, u okviru glavnog takmičarskog programa 51. festa, večeras je održana srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ rediteljke Nine Ognjanović.

Ovu univerzalnu priči o potrebi za promenom i otporu društva prema njoj, u kojoj igraju Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković, Eva Ras, Vladimir Maksimovič, Pavle Čemerkić…, najavio je Darko Bajić, profesor i mentor Nine Ognjanović, kojoj je ovo diplomski film.

– „Ovuda će proći put“ je film o svima nama koji želimo da osvajamo slobodu, a nažalost, često se nađemo, kružeći, na početku puta. Ovo je hrabar, nežan, lep film koji će vas voziti jednom finom šarganskom osmicom koju ćete osećati u stomaku – izjavio je Bajić.

51. Fest: Ovacije publike filmu "Ovuda će proći put", priči o svima koji žele da osvajaju slobodu 2
Foto promo Predrag Mitić /Cebef

On se podsetio i trenutka pre četiri-pet godina, kada je za svoje studente, tada treće i četvrte godine tudija, rekao da je reč o generaciji tajfuna.

– Sve se to sada obistinjuje. Klimatska atmosfera srpske kinematografije se menja, uzdrmala se. Dok su Ninine kolege, reditelji Siniša Cvetić („Usekovanje“) i Luka Mihailović („Indigo kristal“), „razarači“, Nina je svoj tajfun smestila negde u sebe i pokušava da ga vama da – poručio je Bajić.

Pre početka projekcije, foaje mts Dvorane bio je prepun mladog sveta, studenata i kolega koji su došli da Nini pruže podršku, poput Mione Marković i Marka Pavlovića, a podrška je stigla i od iskusnije koleginice Branke Katić.

– Verujem da je omladina budućnost našeg filma i baš sam radoznala u vezi sa ovim filmom – izjavila je Branka Katić, i podsetila da ona sutra, u utorak, 28. februara u u 19.30, ima premijeru svog filma, „Praznik rada“, u režiji Pjera Žalice.

– To je tek drugi film koji imam na Festu u svom životu. Kao studentkinja gledala sam i po pet filmova dnevno, naročito one manje komercijalne koji nisu otkupljeni za bioskope. Volim Fest, i svima koji nemaju naviku da ga posećuju, poručila bih: Dok ne izgradite tu naviku, uskratićete sebe za dobre filmove“, istakla je popularna glumica.

Pre početka filma crvenim tepihom prošetali su glumci i autorska ekipa filma „Ovuda će proći put“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari