Bartonova akademijaFoto promo 52. FEST

Među filmskim hitovima koje ne treba propustiti na 52. međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, nalaze se i ostvarenja koja na naš „festival festivala“ dolaze ovenčana prestižnim priznanjima, nagradama u Berlinu, Kanu, Veneciji…, kao i filmovi koji su u trci za nagradu Američke filmske akademije.

Pred publikom će biti “Bartonova akademija” (The Holdovers) Aleksandra Pejna koja otvara 52. festival, nagrađena Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu, koju je poneo Pol Đamati, i za sporednu žensku ulogu, koja je pripala Devajn Džoj Rendolf.

„Bartonova akademija“ prikazana je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu, i ovogodišnji je kandidat za Oskara u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao “šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija”, igraju Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner…, a na Festu će biti prikazana u okviru programske celine Gala.

6 filmova u trci za Oskara na Festu: Od "Bartonove akademije", "Zone interesa", "Ja, kapetan"..., do dokumentarca “Četiri ćerke” 1
Foto promo 52. Fest

Francuska drama “Anatomija pada” Žistin Trije, koja se prikazuje u selekciji Gala Plus, nominovana je za Oskar za najbolju žensku ulogu za Sandru Hiler, kao i za najbolji film, režiju, originalni scenario, montaža.
Trije je već ponela kansku Zlatnu plamu, Zlatni globus za najbolji strani film i scenario u tandemu sa Arturom Hararijem, nagradu Evropske filmske akademije za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu.

 

6 filmova u trci za Oskara na Festu: Od "Bartonove akademije", "Zone interesa", "Ja, kapetan"..., do dokumentarca “Četiri ćerke” 2
Foto promo 52. FEST

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” iz programa Gala Plus ima pet nominacija za Oskar: za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk.
„Zona interesa“ je već osvojila Gran pri u Kanu, nagradu kritike FIPRESCI i nagradu EFA za najbolji zvuk, a imala je i tri nominacije za “Zlatni globus”: za najbolji film – dramu, najbolji strani film, muziku.
Glavne junake igraju Sandra Hiler, Kristijan Fridel, Maks Bek…

Italijansko-belgijsku koprodukciju “Ja, kapetan”, reditelja Matea Garonea, gledamo u selekciji FEST Masters, a nominovana je za Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film i originalni scenario.
Garoneu je, za ovaj film, u Veneciji pripala nagrada za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca. U San Sebastijanu nagrada publike za najbolji evropski film pripala je baš ovom ostvarenju, a ima i dve EFA nagrade – za najbolji evropski film i režiju.

6 filmova u trci za Oskara na Festu: Od "Bartonove akademije", "Zone interesa", "Ja, kapetan"..., do dokumentarca “Četiri ćerke” 3
Foto promo 52. FEST

Dokumentarac “Četiri ćerke”, koprodukcija Francuske, Tunisa, Nemačke i Saudijske Arabije rediteljke Kauter Ben Hania, ima nominaciju za Oskar za najbolji  dokumentarni film.

 

Priča „Četiri ćerke“ prati žvot Olfe, Tunižanke i majke četiri ćerke i deo je selekcije Doku FEST. Film je poneo i nagradu “Zlatno oko” za najbolji dokumentarni film u Kanu, specijalnu nagradu na festivalu u Čikagu i nagradu za najbolji dokumentarni film u Filadelfiji.

6 filmova u trci za Oskara na Festu: Od "Bartonove akademije", "Zone interesa", "Ja, kapetan"..., do dokumentarca “Četiri ćerke” 4
Foto promo 52. FEST

Umetnik Hajao Mijazaki na FEST-u se predstavlja animiranim filmom “Dečak i čaplja” koji je nominovan za Oskar u ovoj kategoriji, a do sada je osvojilo BAFTA nagradu za najbolje animiranano ostvarenje, Zlatni Globus, nagradu kritike Critics Choice Award 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari