Ako dobijem Oskar slaviću ga na Mećavniku: Slavni reditelj Mateo Garone večeras na festivalu Kustendorf, gde mu je uručena nagrada "Drvo života" 1Foto Vianney Le Caer/Invision/AP

Danas su u Los Anđelesu objavljene nominacije za nagradu Oskar, na ovoj listi u kategoriji za najbolji strani film našlo se i izuzetno ostvarenje „Io, Capitano“ Matea Garonea, a ovu izuzetnu vest slavni italijanski reditelj saznao je dolazeći na Mećavnik, gde mu je na otvaranju 17. festivala Kustendorf Emir Kusturica večeras svečano uručio nagradu „Drvo života“.

„Ako dobijem Oskar slaviću ga na Mećavniku“ – izjavio je Mateo Garone čim je stigao na Mećavnik, a njegov film koji je ovenčan Srebrnim lavom za režiju na festivalu u Veneciji, a sada je i favorit za ovogodišnji Oskar, publika Kustendorfa gleda večeras od 21h.

Ako dobijem Oskar slaviću ga na Mećavniku: Slavni reditelj Mateo Garone večeras na festivalu Kustendorf, gde mu je uručena nagrada "Drvo života" 2
Foto promo Kustendorf

Jedan od najvažnijih i najsubverzivnijih autora čija ostvarenja poslednjih godina obeležavaju i italijanski i svetski film, treći put je gost Kustendorfa – bio je tu 2013. sa ostvarenjem „Rijaliti“ nagrađenim Gran prijem u Kanu, potom i 2016. sa „Pričom nad pričama“, a ove godine je stigao sa filmom „Io Capitano“ koji je duboko humanistička priča o migrantima i njihovim snovima o Evropi.

„Lepo je setiti se koliko me je Emir Kusturica podržavao kada sam počeo da se bavim filmom. Kada sam imao 22 godine išao sam u Veneciju na festival, jer sam voleo filmove, a u to vreme sam bio slikar. Njegova podrška mi je pomogla, a ja poziv prijatelja da ovde dođem nikada ne bih mogao da odbijem, i srećan sam što sam ovde. Možda ovaj dolazak na Kustendorf i meni donese sreću kao Paolu Sorentinu“, izjavio je Garone po dolasku na Mećavnik.

Pozdravljajući se sa glavnim gostom ovogodišnjeg festivala i svojim prijateljem, Kusturica je podsetio kako mu je Sorentino, kada je 2018. bio na Mećavniku rekao da ide u Holivud, jer mu je film nominovan za Oskar.

„Poslao sam mu ubrzo poruku da će Oskar i dobiti. To se zaista i dogodilo 2014, za film „Velika lepota“, pokazalo se da sam bio u pravu i da mu je poseta Kustendorfu donela sreću“, rekao je Kusturica.

Ovogodišnje izdanje Kustendorfa trajaće do 27. januara pod simboličnim sloganom „Not survaillance, cinematography!“, iliti „Ne nadzor, kinematografija!“, a festival su zvanično proglasiti otvorenim njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica i i ministarka kulture Maja Gojković.

Pored zvezde Matea Garonea gosti festivala biće reditelji Edoardo de Angelis, Đakomo Abruceze, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Sonja Karpunjina, Bazil Halil, Luka Popadić, kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana.

Na Mećavniku će biti i članovi žirija koji odlučuju o nagradi za najbolju fotografiju „Vilko Filač“, Vladan Radović, direktor fotografije iz Rima, i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

Ako dobijem Oskar slaviću ga na Mećavniku: Slavni reditelj Mateo Garone večeras na festivalu Kustendorf, gde mu je uručena nagrada "Drvo života" 3
Foto promo Kustendorf

U Savremenim tendencijama, uz remek delo „Io Capitano“, videćemo i film „Comandante“ Edoarda de Angelisa koji je 2023. otvorio festival u Veneciji, nagrađivani „Lost Country“ Vladimira Prerišića, „Disco Boy“ Đakoma Abrucezea, kao i dokumentarac „Poslednji motorni brod“ (The Last Motorship) ruskog reditelja Ilje Željtjakova, koji je učesnik i festivala u Berlinu.

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa, u konkurenciji za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, biće prikazano 17 filmova iz sveta – iz Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, Amerike, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske, Rusije i Srbije.

Prema rečima Kusturice, ova ostvarenja se ističu autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.

Kroz ovogodišnju retrospektivu Kustendorf će obeležiti , stogodišnjicu nastanka filma „Pohlepa“, kao i rođenja filmskih velikana Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

Pred publikom će biti remek dela „Na dokovima Njujorka“ (On the Waterfront) reditelja Elije Kazana iz 1954. godine, nemi film „Pohlepa“ (Greed) iz 1924. godine Eriha fon Štrohajma, „Drvo želja“ (The Wishing Tree) iz 1976. gruzijskog reditelja Tengiza Abuladzea (Tengiz Abuladze) kao i Felinijev „Osam i po“.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće dugometražne filmove ruske rediteljke Sonje Karpunjine „Hoću muža“, zatim reditelja Bazila Xalila „Vikend u Gazi“, kao i filmovi „Zemaljski stihovi“ (Terrestrial Verses) korežisera Alija Asgarija i Alireze Xatamija i „Moja švajcarska vojska“ Luke Popadića.

Festival Kustendorf, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada, kao i prethodnih godina u fokusu ima podjednako mlade filmske stvaraoce i velikane svetskog autorskog filma

Izvor: Nezavisne novine Banja Luka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari