U znaku velikog italijanskog autora Matea Garonea i slobode filma: Sutra počinje 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf 1Foto Vianney Le Caer/Invision/AP

Ceremonijom dodele nagrade „Drvo života“ za buduće filmove Mateu Garoneu, jednom od najvažnijih i najsubverzivnijih autora čija ostvarenja poslednjih godina obeležavaju i italijanski i svetski film, sutra će na Mećavniku, na Mokroj Gori, svečano biti otvoren 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf.

Autor filmova “Gomora”, “Dogmen”, “Pinokio”… , bio je gost Kustendorofa 2013. sa ostvarenjem „Rijaliti“ nagrađenim Gran prijem u Kanu, potom i 2016. sa „Pričom nad pričama“, a ove godine stiže na Mećavnik sa novim filmom “Io Capitano“ („Ja, kapetan”), sa kojim je osvojio Srebrnog lava za režiju na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji.

U znaku velikog italijanskog autora Matea Garonea i slobode filma: Sutra počinje 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf 2
Foto promo Kustendorf

Garoneova duboko humanistička priča o migrantima i njihovim snovima o Evropi, koja iz drugačije perspektive govori o temi njihovih sudbina i putovanja, biće prikazana posle oficijelne ceremonije otvaranja festivala koja počinje u 20h, u okviru selekcije Savremene tendencije.

Ovogodišnje izdanje Kustendorfa odvijaće se od 23. do 27.januara pod simboličnim sloganom „Not survaillance, cinematography!“, iliti „Ne nadzor, kinematografija!“, a festival će zvanično proglasiti otvorenim njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica i i ministarka kulture Maja Gojković.

Pored zvezde Matea Garonea gosti festivala biće reditelji Edoardo de Angelis, Đakomo Abruceze, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Sonja Karpunjina, Bazil Halil, Luka Popadić, kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana.

Na Mećavniku će biti i članovi žirija koji odlučuju o nagradi za najbolju fotografiju „Vilko Filač“, Vladan Radović, direktor fotografije iz Rima, i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

U Savremenim tendencijama, uz remek delo „Io Capitano“, videćemo i film „Comandante“ Edoarda de Angelisa koji je 2023. otvorio festival u Veneciji, nagrađivani „Lost Country“ Vladimira Prerišića, „Disco Boy“ Đakoma Abrucezea, kao i dokumentarac „Poslednji motorni brod“ (The Last Motorship) ruskog reditelja Ilje Željtjakova, koji je učesnik i festivala u Berlinu.

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa, u konkurenciji za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, biće prikazano 17 filmova iz sveta – iz Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, Amerike, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske, Rusije i Srbije.

Prema rečima Kusturice, ova ostvarenja se ističu autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.

Kroz ovogodišnju retrospektivu Kustendorf će obeležiti , stogodišnjicu nastanka filma „Pohlepa“, kao i rođenja filmskih velikana Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

Pred publikom će biti remek dela „Na dokovima Njujorka“ (On the Waterfront) reditelja Elije Kazana iz 1954. godine, nemi film „Pohlepa“ (Greed) iz 1924. godine Eriha fon Štrohajma, „Drvo želja“ (The Wishing Tree) iz 1976. gruzijskog reditelja Tengiza Abuladzea (Tengiz Abuladze) kao i Felinijev „Osam i po“.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće dugometražne filmove ruske rediteljke Sonje Karpunjine „Hoću muža“, zatim reditelja Bazila Xalila „Vikend u Gazi“, kao i filmovi „Zemaljski stihovi“ (Terrestrial Verses) korežisera Alija Asgarija i Alireze Xatamija i „Moja švajcarska vojska“ Luke Popadića.

Festival Kustendorf, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada, kao i prethodnih godina u fokusu ima podjednako mlade filmske stvaraoce i velikane svetskog autorskog filma

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari