52. FESTFoto: R.Z./ATAImages

Pod metaforičnim sloganom “Idi i gledaj” (inspiracija dolazi iz istoimenog fima Elema Klimova), i uručenjem Nagrade „Beogradski pobednik“ Želimiru Žilniku, velikom autoru avangardnog angažovanog filma, u Mts Dvorani svečano je otvoren 52. Međunarodni filmski festival Fest.

Primajući Nagradu koju mu je uručio umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, Žilnik je podsetio na pedeset dve godine trajanja festivala i koliko je on značio i publici i njima, filmskim stvaraocima.

– Iskreno se zahvaljujem Festu na ovoj nagradi. Prvo zato što znam, kao što i svi znamo, da je festival sa najboljim repertoarom, sa nainteresantnijim filmovima.  I on traje već pedeset dve godine, tako da uvek kad sam se pojavljivao faktički sam bio ne samo u procesu gledanja nego i učenja – rekao je Žilnik.

– Ne mogu da se ne setim da od ovih pedesetak – šezdesetak  filmova ne bih mogao da uradim ni jedan odsto da nisam imao fantastičnu kretivnost i energiju  mojih saradnika. A saradnika je bilo, ako se uzmu u obzir svi od glumaca do onoga što se zove tehnička ekipa,  koliko vas večeras ovde ima u ovoj sali sa balkonom. Voleo bih da se zahvalan i njima, od koji je petoro Ili šestoro ovde u publici – istakao je  Žilnik, koga je prepuno gledalište Mts Dvorane pozdravilo oduševljenjem i višeminutnim ovacijama.

otvaranje 52. FEST-a
Jugoslav Pantelić uručuje nagradu „Beogradski pobednik“ Želimiru Žilniku / Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Na kraju, kada je već krenuo sa scene, posle Pantelićeve opaske: „A Fest?“, Žilnik se vratio za mikrofon i rekao: „Da, zaboravih da kažem da je Fest otvoren!“

Pre uručenja nagrade Fest je podsetio na domaće i svetske filmske velikane koji su nas napustili između dva festivala – Žarka Lauševića, Zorana Erića, Tanasija Uzunovića, Gojka Santića, Meta Jovanovskog, Glendu Džekson, Tinu Tarner, Toma Vilkilsona, Džulijana Sandsa, Dejvida Lilanda…

Čast da budu „vodiči“ kroz ceremoniju ove godine je pripala glumcima Ljubinki Klarić i Jovanu Jovanoviću, a kako je najavio Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, u svim selekcijama pred publiku stiže više od 108 filmova, glavna zvezda ovogodišnjeg festivala je slavni iranski reditelj, dvostruki oskarovac Ašgar Farhadi kome će 29. februara takođe biti uručen počasni „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a tokom festivala predstaviće se oko 135 filmskih stvaralaca iz zemlje, regiona isveta.

Kako je obraćajućise se publici istakao  Pantelić,  slogan 52. Festa “Idi i gledaj” predstavlja jednostavan poziv upućen ljubiteljima sedme umetnosti „da otvorena srca priđu filmovima iz svih delova sveta koji pričaju najrazličitije storije“.

– Dozvolite sebi da vas iznenadi nešto neočekivano. U ovom vremenu, kada jednim klikom možemo da dođemo do informacije o nekom filmu, slogan “Idi i gledaj” predstavlja pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i osećaj kada prvi put nešto vidimo. Filmovi imaju tu moć da nam pružaju drugačiji pogled na stvari, gledanjem filma sagledavamo stvarnost, gledamo druge, te onda i same sebe. Svako to iskustvo donosi promenu – poručio je Pantelić.

Ovogodišnji Fest započeo je kratkim filmom „Još jedan dan“ kojim glumac Radivoje Raša Bukvić debituje kao reditelj, i ostvarenjem „Bartonova akademija“ Aleksandra Pejna koji ima višestruke nominacije za ovogodišnji Oskar.

Idi i gledaj 108 filmova iz sveta: U Mts Dvorani svečano otvoren 52. Međunarodni filmski festival FEST 1
Poklon ekipe filma „Jos jedan dan“ nakon prikazivanja na 52. Festu / Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Do 3. marta, u Glavnom takmičarskom programu videćemo 17 ostvarenja iz 23 zemlje, a najbolji film iz ove selekcije poneće nagradu „Beogradski pobednik“. Najviše filmova čine kooprodukcije, a dolaze iz: Francuske, Nemačke, SAD, Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Belgije, Argentine, Brazila, Luksemburga, Čilea, Španije, Belgije.

O pobednicima će odlučivati petočlani internacionalni žiri – Radivoje Raša Bukvić, glumac (predsedavajući žirija), hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, Nataša Bučar direktorka Slovenačkog filmskog centra, Biljana Maksić dramatruškinja i Marko Grabež, glumac.

Pored „Bartonove akademije“ naši filmofili imaće priliku da vide još pet hitova koji imaju višestruke nominacije za Oskar – „Anatomiju pada“, Žistin Trije, „Zonu interesa“ Džonatana Glejzera, “Ja, kapetan” Matea Garonea, dokumentarac “Četiri ćerke” rediteljke Kauter Ben Hania, animirano ostvarenje “Dečak i čaplja” Hajaoa Mijazakija.

Tu su i festivalski pobednici Kana, Venecije, San Sebastijana, Sandensa, kao i dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni Globus. „Sećanje“ Mišela Franka, drama „Prisila“ Sofije Kopole, „Ukus ljubavi“ u režiji Tran An Hunga, sa Žilijet Binoš i Benoa Mežimelom u glavnim ulogama, „Hiljadu i jedan“ rediteljke A. V. Rokvel, „Svi mi stranci“ Endrua Hejga…

Program 52. Festa odvijaće se u šest dvorana, odnosno osam bioskopskih sala, glavno mesto je Mts Dvorana, a kako je najavio Jugoslav Pantelić, „festivala festivala“ vraća se u svoj „stari dom“ – Sava centar. Iako se Velika dvorana ovog zdanja još uvek renovira, deo programa od 1. do 3. marta odvijaće se u adaptiranoj Sali 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari