65. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Šta su nam sve spremili izdavači 1Foto: Danas

Ovogodišnji, 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga koji nosi naziv „Povratak napisanih“ biće održan u tradicionalnom terminu od 23. do 30. oktobra na Beogradskom sajmu.

– Danas je dobar dan za sve ljubitelje Sajma knjiga. Dve godine smo morali da odlažemo Sajam zbog bolesti zvane korona, koja je posustala, ali se pojavila nova bolest koja se zove rat, a mnogo je knjiga o toj bolesti napisano. Suština dobre književnosti je da je lek, a upotreba tog leka je – dva puta dnevno čitati – kazao je Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga, na konferenciji za medije održane u Skupšini Grada, povodom ove manifestacije.

Nataša Mihailović Vacić, sekretar za kulturu Grada Beograda kazala je da se ovogodišnji slogan odnosi kako na pauzu izazvanu pandemijom korona virusa, ali istovremeno i na celu istoriju Sajma, jer ukazuje na borbu za opstanak ove manifestacije. Ona je dodala da je ovo izuzetna prilika da se čitaoci upoznaju sa susedima iz Rumunije, koja je ovogodišnja zemlja počasni gost, i sa njihovom književnosti.

Silvija Davidoju, ambasador Rumunije u Srbiji istakla je da književnost oduvek povezuje ljude. Prema njenim rečima čitaoci iz Srbije imaju visoke standarde te se nada da će njihova ponuda doseći taj nivo.

Na ovogodišnjem Sajmu biće predstavljeno više od  30 rumunskih autora, biće izložena njihova savremena izdanja kao i klasici, kao i niz propratnih događaja.

– Književnost je kapija ka duhu i srcu, zato pozivamo sve ljubitelje književnosti da posete naš štand i da nas bolje upoznaju – kazala je ambasadorka.

Pored Rumunije u Programu ovogodišnjeg Sajma učestvuju i zemlje izregiona, kao i gosti iz Italije, Mađarske, Nemačke, Republike Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Kraljevine Maroko, Egipta, Indije i Poljske.

Gosti Programa iz inostranstva biće: Ajfer Tunč iz Turske, Patrik Beson iz Francuske, Đovani Dozini iz Italije i Đorđe Matić iz Hrvatske, a u programu učestvuje i više od 40 srpskih pisaca različitih generacij i poetika.

Na Sajmu će biti organizovani i program na štandovima pomenutih izlagača i desetine tribinskih programa. Program je koncipiran u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi. Važni književni i kulturni jubileji, a uz njih i kapitalna izdanja, biće povod za dijalog sa tradicijom i za vrednovanje stvaralaštva koje se na tu tradiciju nastavlja.

Programski ciklus „Pišem dakle postojim“ predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini „Dijalozi“ književnici će imati priliku da razmene mišljenja o književnosti i umetnosti uopšte.

Programski ciklus „Vreme pamćenja“, povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Vaska Pope i Borislava Mihajlovića Mihiza predstaviće razgovore o priređivanju kritičkih izdanja, o pesničkom nasleđu i autoritetu književne kritike. Za razgovor o tradiciji bibliotekarstva u Srbiji povod je 180 godina od osnivanja Biblioteke SANU.

Programi o uticaju velikih romana svetske književnosti na savremenu književnost biće priređeni povodom 150 godina od objavljivanja dela „Zli dusi“ F. M. Dostojevskog i povodom 100 godina od objavljivanja dela „Uliks“ Džejmsa Džojsa.

Ciklus „MIslite o knjizi“ posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, a programska celina „Knjiga će spasiti svet“ sadržaće i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača i izdavačkom grupacijom u Privrednoj komori Srbije – konferenciju Izdavaštvo i javni interes i panel Autorska prava i piraterija.

Programski ciklus „O umetnosti i kulturi“ biće posvećen kapitalnim izdanjima, a ciklus „Poštovana deco“ predstaviće pisce za najmlađe čitaoce i pokušati da odgovori na niz pitanja. Programi posvećeni dečijoj književnosti održavaće se u sali koja će ove godine poneti ime pisca Dušana Radovića. Školski dan biće održan u četvrtak, 27. oktobra.

Izložbe će biti posvećene Vasku Popi i Borislavu Pekiću.

Nagrade Beogradskog sajma knjiga

Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga tradicionalno će biti dodeljene i nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: Izdavač godine; Izdavački poduhvat godine; Dečija knjiga godine; Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku; Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke; Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip; Nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu; Nagrada za najlepšu dečiju knjigu; Specijalno proznanje za mladog dizajnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari