75 godina Baje Patka, najpoznatije škrtice na svetu 1Foto: Walt Disney Co. / Everett / Profimedia

Slika bogataša koji skače u bazen pun para u svom ogromnom sefu je nešto što je generacijama postalo poznato kroz Diznijeve stripove, a u pitanju je naravno, najpoznatija škrtica na svetu, Baja Patak lično.

Ovaj fiktivni lik ovog decembra napunio je 75 godina i, iako nije toliko prepoznatljiv kao Miki Maus ili Paja Patak, ipak je u pitanju jedan od najpopularnijih stripskih i animiranih likova za decu na svetu.

Baja Patak svoje originalno ime (Scrooge McDuck) dobio je po uzoru na Ebenezera Skrudža, glavnog lika Božićne priče Čarlsa Dikensa, što je i trebalo da mu odredi sudbinu, ali srećom, postao je mnogo više od toga.

Da podsetimo, prvobitni Skrudž je škrtica koju posećuju praznični duhovi i pokazuju kakav bi svet bio bez njega kako bi shvatio da živi na pogrešan način i na kraju se pokajao zbog toga i promenio svoj pogled na svet.

75 godina Baje Patka, najpoznatije škrtice na svetu 2
Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

Baja Patak se prvi put pojavio u priči Christmas on Bear Mountain, koja je izašla u 178 broju serijala Four Color Comics, u decembru 1947. godine. Trebalo je da bude samo gostujući lik, ali je bio toliko popularan da je kasnije postao nezaobilazan.

Baju je stvorio Karl Barks, koji je ujedno i tvorac Paje Patka, kao neku vrstu antiteze Paji i kao njegovog prebogatog ujaka koji svoje bogatstvo ne želi da deli ni sa kim, pa ni sa svojim sestrićem.

Kada Paja nema dovoljno novca da proslavi Božić sa sestrićima Rajom, Gajom i Vlajom, Baja ih zove kod sebe u planine, ali samo da bi razbio dosadu. On se oblači u medveda kako bi ih preplašio, ali se tu umeša i pravi medved i, naravno, nastaje cirkus.

Nakon ove epizode, Baja je nastavio da se redovno pojavljuje u epizodama sa svojim sestrićem, a pet godina kasnije dobio je i sosptveni serijal. Od tada saznajemo više o tome kako je stekao svoje bogatstvo, kako je provodio detinjstvo u rodnoj Škotskoj i kako voli da finansira nove projekte Proke Pronalazača.

Kasniji Baja postaje neustrašivi avanturista koji želi da otkrije neotkriveno i reši nerešeno, a tokom tih epizoda postaje mnogo simpatičniji u odnosu na prvo pojavljivanje. I dalje ostaje neka vrsta nepoverljive škrtice, ali sada nije zloban, već polako dolazi do svojevrsnog statusa heroja.

75 godina Baje Patka, najpoznatije škrtice na svetu 3
Foto: Shutterstock/Markus Wissmann

Pored tvorca Karla Barksa, onaj ko je najviše oblikovao Bajin lik je Don Rosa, čiji su prepoznatljivi crteži osvojili srca čitalaca svih generacija i koji je i dan-danas jedno od najvoljenijih imena u svetu stripa.

Osim strip serijala, treba istaći i animiranu seriju Duck Tales, u kojoj je Baja Patak glavni lik, neumorni i nezaustavljivi istraživač koji vodi Raju, Gaju i Vlaju, a povremeno i druge likove, na mnoga zanimljiva putovanja. Serija se emitovala od 1987. do 1990. godine, ali je doživela i svoju novu verziju od 2017. do 2021. godine.

Bajino bogatstvo nikad nije tačno procenjeno, poznato je da je napustio školu i kasnije stekao bogato životno iskustvo tokom koga je morao da se snalazi kako zna i ume. Čuva prvi novčić koji je zaradio kao amajliju i ne da ga nikome.

Osim stripova i animiranih serija i filmova, pojavio se i u mnogim video igrama i knjigama za decu, kao i na bezbroj artikala najrazličitije robe, a priče sa njim prevedene su na mnoge svetske jezike, uključujući i srpski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari