Akademija koja dodeljuje Oskare održala ceremoniju u čast glumice Indijanke i uputila zvanično izvinjenje za ismevanje 1Foto: Shutterstock/Faheem Salimullah

Akademija filmskih umetnosti i nauka koja dodeljuje Oskare održala je ceremoniju u čast glumice Indijanke koja je pre gotovo 50 godina izviždana i ismejana na dodeli nagrade na koju je došla umesto Marlona Branda koji je odbio Oskar zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Akademija koja je tokom leta uputila pismo sa izvinjenjem, na ceremoniji u muzeju Oskara je to učinila zvanično u njenom prisustvu.

„Znala sam da tada treba da kažem istinu. Neki ljudi su to mogli da prihvate a neki ne“, rekla je glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder (Sacheen Littlefeather).

Na ceremoniji u subotu uveče joj se zvanično obratio bivši predsednik akademije Dejvid Rubin (David), koji joj se izvinio u junu.

„Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala neprepoznata. Zbog toga vam nudimo i naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje“, rekao je Rubin.

Sačin Litlfeder, koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismevana na ceremoniji dodele Oskara 1973. godine kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Kum“.

Indijanka je kasnije rekla da je obezbeđenje sprečilo da je fizički napadne Džon Vejn (Jonh Wayne) tada zvezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismejao i Klint Istvud (Clint Eastwood) i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

Indijanka koja sada ima 75 godina odmah je reagovala na prvo izvinjenje upućeno tokom leta.

„Mi Indijci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.