Aktuelna društvena dekadencija stara 110 godina 1foto Nebojša Babić

Premijerom komada poznatog austrijskog pisca i dramaturga Artura Šniclera Široka šuma, Jugoslovensko dramsko pozorište ući će u novu sezonu (Scena LJuba Tadić u 20 sati, 26. septembra).

Ova tragikomedija objavljena u Berlinu i prvi put izvedena u Bedču pre 110 godina biće prvo izvođenje jednog dela ovog autora u JDP, mada su njegovi komadi ranije igrani u Narodnom pozorištu u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Režija Široke šume, koju je preveo Boško Milin, poverena je Marku Manojloviću kome je ovo peti rediteljski zadatak u JDP.

„Pozorišni deo Beograda biće iznenađen estetikom predstave i hrabrošću uprave JDP da stane iza Manojlovićeve režije“, najavljeno je juče. Uprkos smanjenoj podeli, u glumačkom timu raduju se ovoj ansambl predstavi, čija je tema univerzalna – dekadencija kao „smrt u društvu, braku, prijateljstvu, o tome koliko smo kao ljudi i društvo umorni“.

Prema rečima glumice Milice Mihajlović, predstava je „slika dekadencije koja prati svaki smak sveta po čemu se dodiruje sa današnjim vremenom“ i pokazuje „kako sebičnost, egoizam, usredsređenost samo na sebe, svoje ciljeve i nagone dovodi do smaka sveta“.

„Prvi put radim Šniclera. On je genijalan pisac koji će u budućnost verovatno biti reotkriven. NJegov Beč uoči Prvog svetskog rata bio je centar sveta, iz kog je kretalo sve što važno, u kome su se pojavlje i moderna i psihologija. On kao Frojdov prijatelj piše moderno i ima dobru analizu stanja društva i pojedinaca – njihove dezorijentisanosti i bezidejnosti u kom pravcu da usmere životnu energiju. Predstava govori jezikom koji Šnicler zaslužuje i fokusirana je na tu idejnu difuziju“, rekao je Manojlović. Odgovrajući na pitanje novinara, on nije ništa konkretnije otkrio o pozorišnom izrazu u svojoj režiji, objašnjavajući da je neprepričljiva dok se ne vidi na sceni. Osnovna potka komada je krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu zasnovana na nesposobnosti bečkog fabrikanta Fridriha Hofrajtera, zakletog Don Žuana, koji preljubom višestruko krši bračni zavet, da se suoči i oprosti neverstvo svojoj supruzi Geniji, koja je oličenje krhtke žene.

U predstavi igraju Vojin Ćetković, Marija Vicković, Svetlana Bojković, Irfan Mensur, Petar Benčina, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić. Pored reditelja Manojlovića u umetničkom timu su i scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković, a za scenski govor zadužena je LJiljana Mrkić. Prve dve reprize najavljne su za 27. i 28. septembar.

Saradnja od Maribora do Petrograda

Večeras bi u Slovenačkom narodnom gledališču u Mariboru trebalo da se održi premijera predstave Te noći sam je video, po romanu poznatog slovenačkog pisca Draga Jančara, a u režiji Janeza Pipana. Reč je o koprodukciji ovog mariborskog pozorišta, JDP i Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz LJubljane. U JDP kažu da je to „najambiciozniji umetnički projekat u regionu u kome igraju glumci iz više zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku“. JDP predstavljaju glumci Milan Marić i Nebojša LJubišić. Kako je juče najavljeno, pozorišna kuća u Manježu danas bi trebalo da sa godinu dana pandemijskog zakašnjenja potpiše Sporazum o saradnji sa čuvenim petrogradskim Teatrom Aleksandrinski, osnovanim 1756.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari