Alban Ukaj: Danas više nije sramota mrzeti 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Festival „Miredita, dobar dan“, koji već četvrtu godinu za redom predstavlja kulturnu scenu Kosova u Beogradu, otvoren je u Domu omladine uprkos protestima članova srpskog sabora Zavetnici.

Na platou ispred Doma omladine bilo je tridesetak članova ovog pokreta koji su držali slike Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i pravoslavnih manstira sa teritorije Kosova. Novinarima se zatim obratila članica predsedništva ovog pokreta Milica Đorđević, koja je izjavila, između ostalog, da će sprečiti bivšu predsednicu Kosova Atifete Jahjaga da govori na promociji knjige „Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu“, koja će biti održana trećeg dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminciju.

– Apelujemo na vlasti Srbije da otkažu gostoprimstvo bivšoj predsednici samoproglašene države Kosovo, koja će nastupiti u toku festivala. Zavetnici će iskoristiti sva moguća i legitimna sredstva da njeno učešće na festivalu spreče. Činjenica je da ona na festival ne dolazi da priča o bilo kakvom kulturološkom faktoru na Balkanu, već isključivo o masovnom silovanju naših vojnika tokom 1998/9 godine. Beograd ne sme da dozvoli da bude grad koji će širiti ruke i dočekivati teroriste – kazala je Đorđević, dodajući da su organizatori festivala „poznati po antiustavnom delovanju i antisrpskoj propagandi“.

Iako je ispred Doma omladine bilo policije, članovi pokreta Zavetnici u jednom trenutku su ušli u ovu zgradu, gde je u sklopu ceremonije otvaranja festivala održan performans „Revoltom protiv nasilja“. Na kraju performansa desetak članova pokreta Zavetnici počeli su da pevaju pesmu „Oj, Kosovo, Kosovo“, ali je publika festivala jakim aplauzom nadjačala njihovo pevanja. Kada su publika i gosti festivala počeli da ulazi u sali na zvanično otvaranje manifestcije, Zavetnici su skandirali „Kosovo je srce Srbije“. Ubrzo zatim su se razišli.

Festival je zvanično otvorio Alban Ukaj, albanski glumac koji često igra u beogradskim pozorištima. On je između ostalog rekao da je planirano da govori „o zajednici, pomirenju, saradnji, odnosima, da podseti na prošlost koja nas toliko boli i opterećuje, da još uvek ima porodica koje traguju za svojim najbližima, da istina nije došla od svakog mesta u našim grdovima, da se ne uči o školama, da se ne utvrđuju činjenice u našim sudovima, da se i dalje lažemo ko ljudi“…

– Organizatori su sačinili lep program. Mladi ljudi razgovaraju, razmenjuju mišljenja, misle.. I sve je to lepo. Ali ima tu nešto što i nije tako jednostavno, što i nije tako prigodno i što ne priliči da se kaže na otvaranju festivala. Nešto što ne doprinosti stabilnosti, prosperitetu i svim tim velikim rečima. To se zova sramota. Danas više nije sramota mrzeti, danas nikoga nije sramota što je ubijao i posle skrivao, danas nas nije sramotno kad ćutimo – kazao je Ukaj, dodajući da mu je žao što se ovakvi festivali obično dešavaju na nivou incidenta.

Na otvaranju je prikazan i film „Shok“ (Drug) u režiji Džejmija Donahjua, koji je bio nominovan za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini. Festival “Miredita, dobar dan” održava se do 3. juna u znak sećanja na Bekima Fehmijua, poznatog albanskog, kosovskog, beogradskog, jugoslovenskog i svetskog glumca koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu. Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine. Podržan je od Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini, Ministarstva kulture Kosova i Doma omladine.


Stvarati prostor za koji političari nemaju hrabrost

Usled protesta pokreta Zavetnici gostima i publici se obratila Anita Mitić ispred Inicijative mladih za ljudska prava, koja je istakla da je glavna namera ovog festivala da stvori prostor u kome će kosovski umetnici moći da se predstave beogradskoj publici. “Naš posao je da stvaramo onaj prostor za koji političari nemaju hrabrosti da ga stvaraju” naglasila je Mitić dodajući da ih nikakve organizacije niti pojedinici neće zaustaviti u tome. Ona je naglasila da će rado ugostiti Atifete Jahjagu, bez obzira na upozorenja Zavetnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.