Aleksandar Zograf u Muzeju Jugoslavije 1Foto: Valentina Laccarino

Nesvakidašnja promocija knjige stripova „Priče iz Drugog rata“ istaknutog autora Saše Rakezića alias Aleksandra Zografa biće održana 16. aprila  od 19 sati u Muzeju Jugoslavije.

Događaj je osmišljen kao muzičko- crtački perfpormans tokom kojeg će publika imati retku priliku da uživo prati Zografov rad u sinergiji sa muzičkom grupom Malebolge iz Italije (Federiko Galvani , harmonika, Luka Zuliani, čelo i Alan Liberale, bubnjevi).

Aleksandar Zograf u Muzeju Jugoslavije 2
Fragment iz stripa Priče iz Drugog svetskog rata

Zografovo kreiranje crteža pred publikom biće prenošeno preko velikog platna a u pauzama između numera koje će pratiti njegov rad,  autor  će govoriti o pojedinačnim stripovima i publikaciji u celini.

Knjiga „Priče iz Drugog rata“ sabira 30 stripova Aleksandra Zografa koji iz specifičnih perpsektiva osvetljavaju zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, a publikovana je u saradnji Muzeja Jugoslavije i izdavačke kuće Popbooks.

Drugi svetski rat jedna je od centralnih tema u Zografovom crtačkom opusu i to pre svega sagledana, kako autor često naglašava, kroz živote i iskustva pojedinaca koje „zvanična istoriografija nije primećivala”.

Koprodukcija zbirke stripova „Priče iz Drugog rata“ zaokružuje saradnju započetu u aprilu 2021, kada su u okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije izloženi Zografovi stripovi posvećeni šestoaprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine.

Događaj je pomogao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari