Aleksandrovac, po peti put zaredom domaćin pozorišnog festivala „Bucini dani“ 1

Aleksandrovac će od sutra, 12.juna, pa sve do nedelje 17. juna biti centar pozorišne scene u Srbiji jer počinju V „Bucini dani“.

Reč je o jedinstevoj pozorišnoj smotri koja se, evo peti put zaredom, organizuje u rodnom gradu Milosava Buce Mirković(1932-2013). Pesnik, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar, upravnik pozorišta, urednik književnih listova…neke su od brojnih delatnosti u kojima je Buca Mirković ostavio neizbrisiv trag.

Pored neizmerne ljubavi kojom je, za života, darivao svoju rodnu Župu Buca Mirković, govoreći da je njen lautar, ostavio joj je i trajne belege svoji delom, posebno zbirkom   pesama pod nazivom „Moja Župa-moja Okeanija“ i  „Župskom berbom“, manifestacijom koju je osmislio i organizovao pre više od pola veka, a po kojoj se danas, između ostalog, Aleksandrovac  prepoznaje. Tokom ovogdišnje festivalske smotre publika će na sceni Centra za kulturu „Milosav Buca Mirković“ u Aleksandrovcu imati priliku da pogleda predstave: „Na Drini ćuprija“/SNP, „Ožalošćena porodica“/ Narodno pozorište, , „Avgust u okrugu Osejdž“ / Narodno pozorište Subotica,  „Korešpodencija“/ Zvezdara teatar i „Rubište“ / Šabačko pozorište.

Selektorski tim skrojio je selekciju kroz repertoare svih pozorišta sa teritorije Srbije opredeljujući se prvenstveno za upečatljiva glumačka ostvarenja, kvalitet predstava u celini i važnost uvek aktuelnih poruka u produkcijama realizovanim u poslednje dve godine, stoji u saopštenju organizatora. O nagradama, a to su, Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca / glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru, nagrada „Milosav Buca Mirković“ za glumačko ostvarenje festivala i nagrada za najbolju produkciju “Minja Obradović“odlučivaće glumački žiri predvođen počasnom predsednicom Mirom Banjac i Goranom Sultanovićem.

U čast nagrađenih biće premijerno izvedena predstava „I svaki put kao da je prvi“, koprodukcija Kruševačkog pozorišta i „Art teme“ u režiji Jovane Tomić koju je po motivima „Koštane – Tašane“ i „Pokojnikove žene“ Bore Stankovića adaptirao Dimitrije Kokanov. U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari