Svetske zvezde i glamur ponovo na Lidu 1Foto: Labiennale.org

Crvenim tepihom na Lidu šetaće Penelope Kruz, Met Dejmon, DŽejmi Li Kertis, Roberto Benjini, Sorentino, Ben Aflek, Havijer Bardem, Olivija Kolman, Kristen Stjuart, Adam Drajver…, a u trku za Zlatnog lava ulaze dvadeset tri ostvarenja

Posle 2020. u kojoj je venecijanska Mostra bila jedini veliki festival koji je tokom pandemije, iako redukovano, ipak imao živo izdanje, od sutra veče crvenim tepihom na Lidu ponovo će šetati najveća imena svetske kinematografije, a festivalske zavese svečano će biti podignute novim ostvarenjem „Madres paralelas“ (Paralelne majke) Pedra Almodovara.

Veliki mag pokretnih slika stiže u Veneciju sa ekipom svog „ženskog filma“ – Penelope Kruz, Aitanom Sančez Gijon, Milenom Smit, koji se prikazuje u glavnom takmičarskom programu.

Na ceremoniji otvaranja, prestižna nagrada Zlatni lav za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji svečano će biti uručena slavnoj američkoj glumici Džejmi Li Kertis i italijanskom oskarovcu Robertu Benjiniju.

Ovogodišnje, 78. izdanje jednog od najglamuroznijih praznika filmske umetnosti obeležiće zvezde poput Meta Dejmona, Bena Afleka, Havijera Bardema, Olivije Kolman, Kristen Stjuart, Adama Drajvera…, ali i povratak velikih holivudskih studija, „Vorner Brosa“, „Univerzala“, „Diznija“.

Ponudu najstarijeg festivala u svetu, kako je predstavljen program 78. Mostre, obeležiće umetnički i nezavisni filmovi kako velikih majstora, tako i autora koji najavljuju svoj dolazak na svetsku filmsku scenu, ali i blokbasteri.

U glavnom takmičarskog programu, pored Almodovarovog filma, biće prikazana još 22 naslova, među kojima su nova ostvarenja Ridlija Skota (istorijska drama „Poslednji dvoboj“), Džejn Kempion („Moć psa“), Denija Vilneva (spektakl „Dina), Pabla Larena („Spenser“).

U Veneciju se vraćaju i Pol Šreder (Brojač karata“), Mišel Franko („Zalazak sunca“), Edgar Rajt („Poslednja noć u Sohou“)…
Tu su i Leonardo di Konstanco („Unutrašnji kavez“ sa bardom Tonijem Seviljom u glavnoj ulozi), Gzavije Đanoli („Izgubljene iluzije“), Mikelanđelo Framartin („Il Buco“)…

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri koji predvodi južnokorejski oskarovac Bong Džon – Ho, a kako je izjavio umetnički direktor Mostre Alberto Barbera, Venecija već tradicionalno „unapred zna“ ko će dobiti Oskara, i veruje da će to najaviti i ove godine.

– Rediteljka Kloi Žao posle Zlatnog lava osvojila je ove godine Oskar, isto kao i Tod Filips sa „Džokerom“, Noe Bumbaha sa „Pričom i braku“, Alehandro Injaritu sa „Čovekom pticom“.

Mislim da ćemo opet videti nekog kako se sa crvenog tepiha na Lidu, iduće godine premešta na crveni tepih ceremonije Oskara.

Ovogodišnja selekcija je prevazišla moja očekivanja, ali moram da kažem da veoma žalim što u njoj nije novi film Giljerma del Tora „Aleje košmara“, jer još nije završen – rekao je Barbera predstavljajući 78. festival, koji će se, kako je naglasio, održavati u skladu sa epidemiološkim merama – od svakog posetioca očekivaće se „Zelena propusnica“.

A prema poslednjim pisanjima italijanskih medija, među najiščekivanijim filmovima na 78. Mostri izdvajuju se „Spenser“ Pabla Lorena, drama o tragičnim godinama koje je princeza Dajana (igra je Kristin Stjuart) proživela posle razvoda od princa Čarlsa, Šrederov „Brojač karata“ sa Viljemom Defoom i Oskarom Ajzakom, „Izgubljene iluzije“ Gzavijea Đanolija po motivima istoimenog romana Onore de Balzaka, naučnofantastični spektakl „Dina“ Denija Vilneva, sa Timotijem Šalamom, Džošom Brolinom, Rebekom Ferguson u glavnim ulogama…

Veliku pažnja italijanske i svetske filmske javnosti prati i novo ostvarenje Paola Sorentina, oskarovca i jednog od najprovokativnijih autora današnjice. Filmom „Božja ruka“, koji će na ovogodišnjoj Veneciji imati svetsku premijeru, veliki Sorentino se vraća u Napulj svoje mladosti.

Trideset osam godina kasnije

Filmom „Madres paralelas“ Almodovar se vraća u glavni takmičarski program Mostre posle 1983. godine, kada je prikazana njegova komedija „Mračne navike“, a na prošlogodišnjem festivalu uručen mu je prestižni Zlatni lav za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

„Sada, trideset osam godina kasnije, dobio sam poziv da otvorim ovaj festival, i ne mogu da opišem radost koju osećam i čast“, rekao je za časopis „Verajeti“.

Zanimljivo je da jedan od najvećih sineasta današnjice stiže u Veneciju praćen negativnom kampanjom dela javnosti u svojoj zemlji, jer je puritance u Španiji „uznemirio“ plakat za film „Madres paralelas“, na kojem je prikazana bradavica iz koje curi mleko uokvirena siluetom oka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari