Amaterizam i tradicija iznad stranačkih interesa 1

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ prošle godine bilo je je uzdrmano pokušajima šabačkih naprednjaka da pošto-poto preuzmu društvo.

Išlo se do najbanalnijih i najprizemnijih prijava, pa se čak uključila i inspekcija za borbu protiv korupcije po nalogu javnog tužioca iz Novog Sada.

Inspektore je tada, tvrde naši izvori, zanimalo „ko je vođa puta na nekoj turneji“, „ko je i kako išao na turneju“, a sekretar društva Ivan Kovačević optužen je da je zaposlio članove svoje porodice i da su u prostorijama društva štampane „Podrinske novine“. Sve ove optužbe nemaju nikakve veze za kriminalom i „pranjem para“ jer ništa od toga nije dokazano. Međutim, desilo se, protivno duhu amaterizma, da su roditelji prebacili tridesetak mališana u novoosnovano kulturno-umetničko društvo, uz veliku pomoć SNS. Tu je, navodno, bio veliki pritisak na zaposlene u ustanovama pod republičkom vlašću (SUP, Pošta, Elektrodistribucija, Šabačka bolnica) da svoje mališane prebace u novo društvo.

Uz to, KUD „Abrašević“ na osnovu projektnog finansiranja dobio je svega tri miliona dinara, što je gotovo duplo manje nego prethodnih godina. Uprkos svemu društvo je opstalo, a zabeležen je gubitak u poslovanju od oko 350.000 dinara. Jedan od problema je i taj što se ionako mala sredstva, na osnovu projektnog finansiranja kasno uplaćuju na račun, tek tri meseca po okončanju konkursa. Zbog toga se desilo da je zbog kašnjenja uplate poreza na zarade od četiri dana, „Abrašević“ kažnjen sa 110.000 dinara. Inače, svi zaposleni primaju minimalac.

Trenutno društvo ima oko 600 članova, ali je velika fluktuacija jer odlazi čitava generacija koja se dalje školuje na fakultetima. Po pravilu i tradiciji KUD „Abrašević“ nastupa za sve velike gradske manifestacije, a prošle godine bila su čak 83 nastupa. Naravno, to su besplatni nastupi, ali u svakom slučaju tu su i troškovi bina, ozvučenja, prevoza kao i druge obaveze. Pored folklornih sekcija u društvu rade narodni orkestar, plesna, dramska i baletska sekcija, i tamburaški orkestar „Bisernica“.

Posebno mesto ima akcija da svako dete u Šapcu zna da igra kolo, uostalom ova nacionalna igra je zaštićena kao kulturno dobro u svetskim razmerama. S obzirom na to da je Šabac jedina lokalna samouprava gde se za kulturu izdvaja sedam odsto iz budžeta, što je više od 200 miliona dinara, onda ovo društvo okrenuto mladima, sa brojnim članstvom i javnim nastupima, opstaje jedino zahvaljujući izvornom amaterizmu i entuzijazmu, ali je pitanje dokle će, jer plaćanje struje, grejanja i drugih dažbina ne čeka.

Svetionik kulture od 1905. godine

„Abrašević“ je jedno od najstarijih preostalih društava, osnovano davne 1905. godine. I za sve to vreme društvo je bilo svetionik kulture. Ovde je osnovano čitalište, a pred Drugi svetski rat džez orkestar, Društvo francusko-srpskog prijateljstva kao i Društvo britansko-srpskog prijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari