Stručni žiri koji će činiti „javne ličnosti koje se u svojim profesijama aktivno bave afirmacijom ljudskih prava i ličnim primerom aktivno doprinose dijalogu u sredinama iz kojih dolaze” dodeljivaće nagrade za najbolji međunarodni i regionalni angažovani film, zatim priznanje Human Rights, dok će najbolje ostvarenje selekcije 14+ birati srednjoškolski žiri.

Filmski festival Slobodna zona biće održan u deset bioskopskih sala u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde će do 15. novembra biti prikazano 50 ostvarenja. Film otvaranja – „Neruda”, sve popularnijeg čileanskog reditelja Pabla Laraina („Klub”, „Ne”) je, prema rečima koselektorke festivala Branke Pavlović, antibiografski film, bliži žanru film noara, koji se u duhu Slobodne zone bavi pitanjem uloge umetnika u društvu.

Manifestaciju će zvanično otvoriti Viktor Ivančić, hrvatski novinar i pisac i ovogodišnji gost urednik. On je izabrao tri filma: „Požar na moru” u kome aktuelni berlinski pobednik Đanfranko Rosi prikazuje paralelnu stvarnost italijanskog ostrva Lampeduza, gde se uz svakodnevnu rutinu stanovnika odvija najveća ljudska drama našeg doba; zatim dokumentarac „Pod suncem” Vitalija Manskija koji je uspeo da ogoli mehanizam totalitarne propagande u Severnoj Koreji; kao i „Yo Yo Ma: Muzika stranaca” sa predivnom muzikom, humanističkom idejom i staromodnom porukom da je umetnost važna.

Tema filma „Pod suncem”, kao i pojam totalitarnog sistema, metafore Severne Koreje, biće povod jednog od Noćnih razgovora koje uređuje Ivan Milenković. On će sa svojim sagovornicima govoriti i o Danu nestalih u Argeintini povodom filma „Žene plešu sećanja”, hrvatskoj fudbalskoj mafilji ali i tome kako fudbal ulazi u svaku poru društva nakon dokuemntarca „Treći”, dok će se ostvarenjem „Ukleti” vratiti na priču o Siriji i pitanju šta se tamo zaista događa i kako je do toga došlo.

Regionalni takmičarski program predstavlja 17 angažovanih ostvarenja iz susednih zemalja koji, prema rečima selektorke Biljane Tutorov, otvaraju prostor dijaloga. Ona je i iz ove selekcije posebno preporučila film „Bezbog” bugarske rediteljke Rialice Petrove, nagrađenog u Sarajevu i Lokarnu, koji gotovo dokumentaristički otkriva začarane bugarske krugove kriminala i korupcije, sveukupnu mizantropiju i depresivno stanje. Tutorov je napomenula da će svetsku premijeru na Slobodnoj zoni imati film „Zaveštanje” Ivana Jovića koji donosi potresna sećanja preživelih iz logora NDH.

– Slobodna zona od početka ima jasan fokus i to je angažovanost. Naš identitet je jasan i bavimo se otvaranjem kulturnih dijaloga i kritičkog mišljenja na vrlo škakljive teme. Bili smo hrabri u prošlosti i bićemo hrabri i u budućnosti – kazao je Rajko Petrović, koselektor festivala.

Slobodnu zonu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Masterklas i kafa sa gostima

U multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke tokom tri festivalska dana u saradnji sa MEDIA deskom Kretivna Evropa za Srbiju, biće održan masterklas, na kome će predavači – Sintia Žil, Robert Zuber, Sara Božanić i Miha Čelar govoriti o značaju i šansama angažovane transmedija produkcije i distribucije. Još jedan kuriozitet ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prilika da se publika upozna sa gostima Slobodne zone, u okviru programa Kafa sa autorom, gde će filmski profesionalci o svojim filmovima govoriti svakog dana od 12 sati u Metropolis Music kafeu.