Animiranje potresnih događaja 1

Promocija Kalendara Centra za grafiku za 2017. „Fig.1 Migration Patterns 2010/2015“, autora Dobrivoja Bate Krgovića biće održana u četvrtak 15. decembra od 19 sati.

Podsetimo, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Akademija, Fakulteta likovnih umetnosti tradicionalno predstavlja kalendare sa originalnom umetničkoim grafikom. Kalendar za narednu godinu je izveden u tehnici sito štampe u ekskluzivnom tiražu od 100 primeraka i njegova grafika predstavlja vizualizaciju rezultata istraživačkog procesa globalnih migracijskih kretanja u svetu u periodu 2010. do 2015. godine. Ona je, kako je izjavio njen autor Dobrivoje Bata Krgović „istovremeno, privlačna i sladunjava eksplozija boja i verodostojan dokument o razmerama ne tako prijatnih sudbina mnogih ljudi“.

Promociju kalendara pratiće kamerna izložba Lekcja 21 koja se sastoji od instalacije, koja je deo šireg projekta pod nazivom „Night video“.

Dobrivoje Bata Krgović objašnjava da je ovaj rad započet u koautorstvu sa Ivanom Krgovićem krajem 2015. godine, inspirisanog medijskom euforijom i manipulacijom koja prati talase migranata.

„Rad koji je tada nastao pod nazivom Night video zasnovan je na jukstapoziciji preuzetog dokumentarnog materijala snimljenog najsavremenijom termografskom kamerom od strane slovenačke policije i flipbook-a kao najranije poznate optičke igračake koja je bila u stanju da animira sliku. Napetost koja se javlja pri ovakvom spoju postaje bukvalno opipljiva, budući da se animiranje slika ovih potresnih događaja odvija doslovno u rukama samih posmatrača.“

Razvijajući projekat Night video, Krgović ukazuje da je istraživao zvanične socijalne statistike koje se bave prikuplljanjem i obradom podataka vezanih za opšte migracione tokove u svetu.

„Ne krijem fascinaciju pojedinim grafikonima posebno onim koje generiše softver Circos. Nameravam da realizujem seriju grafičkih listova koji će biti izraz vizualizacije egzaktnih statističkih podataka“, zaključuje Dobrivoje Bata Krgović.

Njegova izložba biće dostupna publici do 31. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari