Ansambl „Venac“ iz Gračanice specijalni gost Srem Folk Fest-a 1Foto: mitrovica.info

Specijalni gost ovogodišnjeg Srem Folk Festa je Profesionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac” iz Gračanice. Mitrovačka publika će moći da uživa u njihovom celovečernjem koncertu druge večeri Festivala, 12. avgusta.

Kako navodi Sremskomitrovački portal, u Turističkom info centru navedeno je da ansambl „Venac” čuva narodno nasleđe, tradiciju, kulturu i folklor sa prostora Kosova i Metohije.

Naša zemlja ima dva nacionalna ansambla, jedan je Nacionalni ansambl „Kolo”, drugi je ansambl „Venac” sa Kosova i Metohije, tako da će nam „Venac” ove godine prikazati folklorno bogatstvo, ne samo Kosova i Metohije, nego i ostatka naše zemlje, rekao je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

Ansambl je osnovan u Prištini od strane Ministarstva kulture Republike Srbije 1964. godine sa ciljem da istražuje, sačuva i umetnički oblikuje, a potom i prezentuje u različitim formama igračko, muzičko, pevačko i obredno nasleđe Kosova i Metohije.

Stefan Mančić, koordinator orkestra ansambla „Venac”, otkrio je da se ansambl nakon 1999. nalazio u izbeglištvu u Nišu, na inicijativu kolektiva se već oktobra 2003. vraća na Kosovo i Metohiju u Čaglavicu nadomak Prištine, a 2008. godine još jednom seli se i to u Gračanicu, koju od tada zove svojim domom.

“Kuriozitet je da imamo zaposlenog jednog dečka upravo iz Srema, iz Šida, zaposlen je stalno i živi dole, tako da i pored teške situacije i teškog života u enklavi, naši ljudi odlaze tamo i čuvaju našu tradiciju”. U Gračanici, malenom mestu velikog imena gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, „Venac” sa velikom čašću sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe kako sa Kosova i Metohije tako i cele Srbije kroz igru, pesmu, muziku i običaje, navodi.

Osnovano je pet dečjih ansambala, osnovan je i Omladinski ansambl u Gračanici, sa ciljem da se nastavi tradiciju očuvanja narodnih igara i pesama i već oni broje preko 300 mladih umetnika.

“Nama je zadovoljstvo što ćemo biti deo festivala, izvešćemo jednu paletu najvećih tradicionalnih plesova iz cele Srbije, naravno najviše sa prostora Kosovo i Metohije”, rekao je Stefan Mančić koji je rodom iz Sremske Mitrovice, gde je završio srednju školu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari