Antika fest u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici 1Foto: Promo

Zavičajni muzej Homolja u Žagubici bio je domaćin učesnicima „Antika festa 2020“ čiji su dometi veoma značajni za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Dvodnevni umetnički ugođaj otpočeo je otvaranjem izložbe „Znanje i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata“.

Izložbu je svečano otvorio reditelj Nebojša Bradić, prisećajući se priče koju je pre mnogo godina slušao o tradicionalnim igrama Homolja.

Posetioci izložbe imali su priliku da se upoznaju sa instrumentima kao sto su gajde, truba od kore, kaval, frula, dvojnice, okarina, cevara i rikalo, koje je oglasilo početak i kraj prvog dana Antika festa u Zavičajnom muzeju Homolja.

U okviru ovog Festivala održana je promocija knjige dr Jelene Ćuković  “Nematerijalno nasleđe iz antropološke perspektive“.

Komentarišući temu nematerijalnog kulturnog nasleđa koja je veoma kompleksna, dr Miloš Matić istakao je da se ona upravo zasniva na nosiocima tog nasleđa i dodao da su ti nosioci upravo članovi Udruženja “Flujer“ iz Osanice, koji su aktivno učestvovali i dali svoj doprinos Antika festu.

Na temu nematerijalnog nasleđa govorila je i Danijela Filipović, iz centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Projekat Beljani Petak  u Homolju, koji sprovodi Zavičajni muzej Homolja u saradnji sa Ministarstvom kulture, takođe spada u nematerijalno nasleđe, pa se tako u debatu uključio i Milorad Đorđević, nosilac projekta  koji je istakao da je Homoljski kraj bogat običajima, pogotovu uoči hrišćanskih praznika, što je potvrdio i direktor Zavičajnog  muzeja Saša Ilić.

Program Antika festa nastavljen je radionicom  znanja u izradi svirale moderatora Suzane Antić, koja je ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije prikazana u video obliku. Posetioci su imali prilike da upoznaju  način izrade narodnih muzičkih instrumenata i njihov značaj u očuvanju kulturnih tekovina.

Doprinos radionici, u vidu muzičkog ugođaja i praktične primene instrumenata , dali su Marina Marić, Bora Nikolić i Janko Marić.  Radionica je bila i dobra prilika za prezentaciju Udruženja „Flujer“ iz Osanice, koja će prema rečima predstavnika udruženja Živorada Tomića, polovinom oktobra biti nastavljena u etnografskom muzeju u Beogradu.

Antika fest  završen je uz zvuke frule, duduka i okarine,  a sa porukom da svi zajedno moramo čuvati nematerijalno kulturno nasleđe , rituale verovanja i običaje, kao i način izvođenja narodnih igara i pesama, jer je to put ka očuvanju sopstvenog identiteta.

Antika fest 2020. godine, realizovao je Zavičajni muzej Homolja i udruženje Dunav fest u saradnji sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe pri etnografskom muzeju u Beogradu i uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari