Golden Globe AwardsFoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Zlatni globusi, dugo vremena najdraža holivudska zabava koja je poslednjih godina uzdrmana skandalima i bojkotom, pokušaće u danas, barem delimično, da vratiti ugled dodelom nagrada na kojima se očekuju i neke osobe s holivudske A-liste.

Kako piše Index.hr, Zlatni globusi tradicionalno otvaraju sezonu dodele filmskih nagrada, ali su prošle godine skinuti s nacionalne televizije jer se pokazalo da je organizator, Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), ekskluzivno belačka organizacija koja nije učinila ništa da unapredi različitost.

Nakon što je HFPA, udruženje u kojoj dotad nije bilo nijednog Afro-amerikanca, napravila reforme, NBC je ove godine pristao da prenosi svečanost, a pozivnice su upućene najsjajnijim holivudskim zvezdama.

Hoće li se svi odazvati drugo je pitanje. Tu će sigurno biti Steven Spielberg, čiji je poluautobiografski film Fabelmanovi favorit za najbolju dramu, i Eddie Murphy, dobitnik Globusa za životno delo. Komičar Jerrod Carmichael vodiće dodelu, a među predstavljačima je i Quentin Tarantino.

No brojni nominovani još nisu potvrdili dolazak. Novinar Pete Hammond smatra da će ovogodišnji Globusi biti drugačiji od uobičajene blještave zabave, poznate i po žestokom partijanju nakon dodele.

„Biće puno tiše. Neće biti ‘afterpartyja’. Ništa od toga. Filmski studiji ove godine neće trošiti novac na to“, kazao je Hammond AFP-u.

Oni koji se pojave na crvenom tepihu umjesto uobičajenih pitanja o tome što su obukli mogu očekivati pitanja o tomu jesu li zadovoljni promenama u HFPA-u.

Suprotno od Oscara, Zlatni globusi se dele u dve kategorije „drame“ i „mjuzikl ili komedije“. Među dramama, Fabelmanovi će imati žestoku konkurenciju u hitovima Top Gun: Maverick s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi i nastavku Avatara Jamesa Camerona.

Dva filma iz sveta muzike bi mogla da iznenade, – Tar i Elvis, a njihove glumačke zvezde – Cate Blanchett, koja glumi beskrupuloznu dirigenticu, i Austin Butler, koji je otelotvorio kralja rocka, favoriti su u dramskim glumačkim kategorijama.

Cruise, koji je i producent nastavka Top Guna, verovatno neće doći na dodelu, nakon što je vratio svoja tri Zlatna globusa HFPA-u u znak protesta protiv njihova ponašanja. Film The Banshees of Inisherin ima najviše nominacija na ovogodišnjim Globusima – čak osam, i favorit je za naslov najbolje komedije, a Colin Farell za najboljeg glumca u komediji.

Film o prijateljstvu na udaljenom irskom ostrvu najvećeg će konkurenta imati u nadrealnom znanstveno-fantastičnom filmu Sve u isto vrijeme s nominiranim glumicama Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis i glumcem Ke Huy Quanom.

Uspeh na Globusima u istoriji je bio pokazatelj uspeha na Oscarima, odnosno sugestivno marketinško oruđe glasačima Akademije. I ovoga će puta glasači Akademije početi glasanje o nominacijama za Oscare u četvrtak, tri dana nakon dodele Zlatnih globusa. No nedavne kontroverze zamutile su vodu.

HFPA je ove godine dodala više od stotinu rasno raznolikih glasača, premda oni nisu stalni članovi udruženja stranih novinara, što otežava predviđanje ko će biti nagrađen Globusom. Istovremeno je pitanje u kolikoj će se meri filmske studije u predstojećoj trci za glasove Akademije hvaliti i reklamirati se ovogodišnjim osvojenim Globusima.
Hammond tvrdi da mnogi u filmskoj industriji žale za „starim Globusima“ jer su osamdesetak godina bili jako važan kotač u sezoni holivudskih filmskih nagrada. „Tradiciju ne možete kupiti“, rekao je Hammond, ali prepirke oko manjka raznolikosti, nedostatnog profesionalizma i navodne korupcije znatno su smanjili uticaj Zlatnih globusa na Oscare.

„Kad svaka priča o Globusima počinje skandalima… nagradu to čini manje verodostojnom u očima glasača Akademije“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari