Apstraktni spoj slikarstva i arhitekture 1

Izložba slika Anastasije Bogdanović, akademske slikarke koja živi i radi u Čajetini, otvorena je u Gradskoj galeriji u Užicu i može se pogledati naredne dve sedmice.

Postavku čine apstraktne slike sa svedenim geometrijskim motivima, koji prikazju ahritektonske konstrukcije i njihovo okruženje, a umetnica je kazala da je tim ciklusom želela da poveže slikarstvo i arhitekturu.

– To je moja lična potreba za svedenim i pojedinostavljenim prizorima. Možda deluje da su slike hladne i da sam distancirana, a zapravo je to ono čemu ne težim samo ja, nego svi mi – a to su harmonija i mir – objasnila je umetnica o čijem slikarstvu su govorili mr Obrad Jovanović, akademski slikar, i Zoran V.Cvetić, direktor užičke galerije.

Istakavši da je inspirisana socijalističkom urbanom arhitekturom, umetica je rekla da je je poželela da te obrise ulepša na svojim platnima.

– Arhitektonske i ravne forme na slikama predstavaljaju tu vrstu arhitekture, a plava i žuta boja – onaj prostor koji je van toga, a koji je apstaktan i iracionalan – kazala je navela da joj je namera da pokaže da urbane sredine u sebi sadrže lepotu, mnoštvo likovnih elemenata i mogućnosti za njihovo kombinovanje.

Anastasija Bogdanović je rođena 1988. u Kragujevcu. Umetničku školu je završila u Užicu, a osnovne i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Živi u Čajetini, gde radi kao nastavnik likovne kulture. Izlagala je na mnogim kolektivnim izložbama, a postavka u Užicu je njena treća samostalna izložba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari