Arheolozi ispituju srednjovekovno groblje, otkriveno u Gostunu, na granici između Srbije i Crne Gore (FOTO) 1Arheološko nalazište u Gostunu/Foto: Muzej Prijepolje

U Gostunu, kod Prijepolja, na granici između Srbije i Crne Gore, u toku su istraživanja ostataka srednjovekovnog groblja, koje je nedavno otkriveno.

Srednjovekovna nekropola i stećci su otrkiveni prilikom radova kojima bi trebalo da se proširi granični prelaz Gostun.

Građevinski radovi su obustavljeni, a arheološka ispitivanja, koja obavljaju predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i arheolog  iz Muzeja u Prijepolju, trebalo bi da traju do kraja ovog meseca.

Na toj lokaciji, za sada, pronađeni su ostaci ljudskih skeleta, među njima i dečjih, kao i 32 stećka.

Sa te lokalcije, kako objašnjavaju u prijepoljskom Muzeju, biće izmešteni i zaštićeni oni eksponati koji se nalaze na trasi za gradnju novog carinskog terminala, dok će ostali, nakon arheloških ispitivanja i zaštite, ostati na mestima na kojima su  pronađeni.

Uz isticanje da „steći predstavljaju nalaze od izuzetnog značaja“, u Muzeju objašnjavaju da je „manji deo izmešten na obližnju lokaciju, u skladu sa propisima o zaštiti spomenika kulture“.

„Stećci će biti konzervisani i izloženi, kako bi posetioci mogli da ih obiđu, a skeletne ostatke analiziraće doktori fizičke antropologije, nakon čega će biti trajno smesteni u Muzej u Prijepolju. Zaštitna arheološka istraživanja se obavljaju da bi se sprečilo uništavanje dela nekropole, koji je ugrožen izgradnjom“, saopštila je uprava tog Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari