Arija Marije Kalas koja je inspirišući na život dobila omaž u čuvenom filmu 1Marija kalas Foto: mcf.rs

Najavljujući premijeru opere Umberta Đordana „Andre Šenije“ sopran Marija Jelić, koja igra glavnu žensku ulogu Madalenu, prisetila se jedne od najvećih soprana u istoriji opere Marije Kalas, koja se svojevremeno našla u istoj ulozi.

Ova opera biće izvedena 1. oktobra u 20 časova u Velikoj sali mts Dvorane, a govori o borbi za ljubav i ideale. U delu romantični pesnik Andre Šenije je preplavljen svojom nemogućom ljubavlju prema Madaleni koja je pripadnica aristokratije, dok je on samo siromašni pripadnik Francuske revolucije. Iako je ceo njihov svet razdvojen velikim nasiljem, njihova ljubav neće biti osujećena čak i ako ih oboje košta života.

O veličini ovog dela govori i to da je izvođenje velike Marija Kalas dobilo svoj kinematografski omaž u segmentu filma „Filadelfija“, iz 1993. godine.

Arija Marije Kalas koja je inspirišući na život dobila omaž u čuvenom filmu 2
Foto: EPA/ANSA/ARCHIVIO

– U čuvenom filmu „Filadelfija“ glavni lik (Tom Henks) leži u bolnici priključen na infuziju i svom partneru govori šta ga održava u životu, dok se u pozadini čuje snimak „La Mamma Morta“ u izvođenju Marije Kalas. On njemu objašnjava suštinu i dubinu arije. A Kalas kroz ulogu objašnjava samu suštinu njenog života – podsetila je Marija Jelić na film.

Arija Marije Kalas koja je inspirišući na život dobila omaž u čuvenom filmu 3
Foto: Dušan Milenković

Govoreći o delu, ona objašnjava da Madalena ostaje sama kada joj majka u revoluciji tragično strada. Te je njen jedini spas u ljubavi koju oseća prema Šenijeu.

– Glavni lik u filmu govori koliko ga je čuvena izvedba arije Marije Kalas inspirisala da živi, jer je njena poruka to da je ljubav u svakom od nas, bez obzira na gubitke koje imamo. Nažalost, na kraju i ona tragično završi. Odabravši da sačuva nekoga koga voli ona odlazi na giljotinu. Njen potez smrti je mnogo naglašeniji od smrti Šenijea, jer je Madalenin izbor bio da spase ženu sa detetom koja je osuđena na smrt. Ušla je u njenu ulogu i suštinski sama sebi oduzela život, jer nije mogla da ga nastavi bez čoveka koga voli – ispričala je Jelić.

Ona se zapitala i – Ko je danas spreman da uradi to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari