Premijera "Andre Šenijea" Umberta Đordana: Verističko delo zbog kojeg ćete se zaljubiti u operu 1Foto: Dušan Milenković

Premijera opere Umberta Đordana „Andre Šenije“ biće izvedena u Velikoj sali mts Dvorane 1. oktobra u 20 časova, najavljeno je na konferenciji za medije.

U pitanju je delo koje govori o borbi za ljubav i ideale. Romantični pesnik Andre Šenije je preplavljen svojom nemogućom ljubavlju prema Madaleni koja je pripadnica aristokratije, dok je on samo siromašni pripadnik Francuske revolucije. Iako je ceo njihov svet razdvojen velikim nasiljem, njihova ljubav neće biti osujećena čak i ako ih oboje košta života.

Premijera "Andre Šenijea" Umberta Đordana: Verističko delo zbog kojeg ćete se zaljubiti u operu 2
Foto: Dušan Milenković

Marija Jelić, srpski sopran u ulozi Madalene, pozvala je publiku da prisustvuje ovoj izvedbi „jer će se zaljubiti u opersku umetnost.“ Prema njenim rečima, „Andre Šenije“ je ozbiljna, teška i izazovna opera koja intrigira svojom istorijom i životom istoimenog pesnika koji je u svojoj trideset i prvoj godini pogubljen po nalogu Robespjera. Da intriga bude još veća i sam egzekutor je nekoliko dana nakon pogubljenja pesnika takođe završio na giljotini.

Jelić je istakla da će publika biti u prilici da vidi sjajne umetnike kao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Ona je poručila da je dužnost operskih umetnika da u istoj meri kao što se bave pevanjem, glasom i ulogama, bave i promocijom opere u suštinskom smislu.

– Moramo da utičemo na to da što više ljudi iz različitih grupacija, starosnih grupa i obrazovnog statusa – svaki čovek čime god da se bavi, dođe da pogleda operu i doživi emocije koje možda u nekim drugim umetnostima na tako intenzivan način ne može doživeti – izjavila je Jelić.

Opera je prema rečima reditelja Dejan Prošev rađena u klasičnom stilu. Ugleda se na epohu u kojoj se odvija radnja, te su takvi kostimi i dekor.

Marčelo Motadeli, renomirani italijanski dirigent, ističe da je „Andre Šenije“ njegova omiljena opera i ujedno jedna od najtežih za dirigovanje. Prema zahtevnosti izvedbe ona zauzima treće mesto među svim operama. Na prvom mestu bi bio Verdijev „Falstaf“, na drugom Pučinijeva „Devojka sa Zapada“ i na trećem „Andre Šenije“, kazao je dirigent i istakao da mu je čast što je u Beogradu, koji mu se jako dopada.

U ulozi Andrea Šenijea je tenor Hektor Lopez, Meksikanac koji je studirao u Italiji. Kako kaže, „Andre Šenije“ je opera koju voli.

– To je najlepša uloga koju tenor može dobiti. Andre je pesnik, revolucionar koji polaže svoj život zarad ljubavi i zarad svog načina razmišljanja – kazao je Lopez o svojoj ulozi.

Bariton Alberto Mastromarino iznosi ulogu Žerarda – antagoniste zaljubljenog para. Prema njegovim rečima, „Andre Šenije“ je posebno delo zato što unosi izmene u operu i donosi humanost likova koji se nalaze u centru dela.

Italijanski mecosopran Irene Molinari igra ulogu Bersi – meleskinje koja u predstavi prati Madalenu. Istakavši značaj istorijskog i verističkog dela, sa odličnim umetnicima koji su na njemu radili i u njemu igraju, ona je pozvala publiku da dođe na premijeru i pogleda operu.

&nbsp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari