ArtLink festival na Svetski dan muzike 1Foto: Iz privatne arhive

Na platou kod Pobednika na Beogradskoj tvrđavi na Svetski dan muzike, 21. Juna u 19 časova, biće otvoreno ovogodišnje ArtLink festivalsko izdanje.

Posle prošlogodišnjeg desetog jubilarnog izdanja sa programima u deset gradova u regionu, uključujući i gostovanje holivudske zvezde Džona Malkoviča i orkestra Bečka Akademija na Feliks Romulijani, i ove godine festival ima u fokusu region i povezivanje gradova i festivala kroz nove umetničke sinergije i priče.

Povodom koncerta na svetski dan muzike umetnička direktorka festivala Jovanka Višekruna Janković, koja i nastupa kao solista, izjavila je:

“ Velika mi je čast da otvorim ovogodišnji program i kao solista sa sjajnim umetnicima, svojim kolegama na sceni, sa kojima postoji jedna divna saradnja. Fantastični muzičari iz Zagrebačkog kvarteta uz klarinetistu Milana Miloševića, fagotistu Žarka Perišića i mladu beogradsku flautiskinju Milicu Jovanović nastupaju na koncertu koji će obeležiti Svetski dan muzike i početak ArtLink letnjeg festivalskog izdanja.

 

Zagrebački kvartet koji je proslavio svoju stogodišnjicu, čine muzičari Martin Krpan, Davor Philips, Martin Jordan, Hrvoje Philips.

Na programu koncerta su Dvoržakova serenada, Weberov klavirski komad za klavir i orkestar aranžirani specijalno za ovaj ansambl i Mozartov kvintet za klarinet.

„Čast nam je i jako se radujemo što ovoga tjedna imamo priliku surađivati i nastupiti s izvrsnim kolegama muzičarima u Beogradu. Kao gudački kvartet najčešće izvodimo glazbu za taj sastav, te za nas ovaj koncert predstavlja pravi izazov i osvježenje jer u raznim instrumentalnim kombinacijama uz izvrsne kolege umjetnike istražujemo glazbu koju inače ne bismo imali priliku izvoditi.“

Kao i uvek do sada, ArtLink festival dosledno neguje umetničku izuzetnost, dovodeći vrhunske profesionalce i umetnike koji svojim profesionalnim biografijama postavljaju najviše umetničke standarde, dok u isto vreme daje priliku mladim umetnicima da sa njima podele scenu.

ArtLink festival, član Evropske asocijacije festivala, ove godine uz podršku Grada, želi da predstavi Beograd kao grad festivala, status koji je dodeljen u okviru evropske platforme Gradovi festivali, čiji je ArtLink jedan od inicijatora.

U okviru programa biće održana i umetnička rezidencija regionalnog kamernog orkestra – Kamerata Balkanika, koju ove godine vodi dirigent Srboljub Dinić, a koja je podržana od Fonda za Zapadni Balkan i Ambasade Švajcarske u Srbiji.

ArtLink festival predstaviće i program Igraj za prirodu, namenjen najmlađima, sa ciljem da ih nauče da čuvaju prirodu, različite kamerne ansamble koji čine umetnici iz regiona jazz program, kao i programe u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari