"Ašikovanje" u izvedbi Beogradske filharmonije 1Foto: FoNet/Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija će 26. oktobra, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, izvesti prvi koncert iz ciklusa „Ašikovanje“, a sa beogradskim muzičarima nastupiće mlada holandska zvezda Simone Lamzma.

Prvi u nizu ljubavnih koncerata počinje intrigom, a zašto je Stenli Kjubrik odabrao da baš „Fidelio“ bude lozinka za ulazak na tajni bal u svom poslednjem remek-delu Širom zatvorenih očiju, publici će biti jasnije nakon izvođenje Betovenove uvertire. Pored toga što nosi naziv njegove jedine opere, „Fidelio“ je ime koje preuzima ženska junakinja prerušivši se u čuvara da bi spasila muža iz političkog zatvora.

Bartokov Violinski koncert je testament kompozitorove ljubavi prema mladoj violinistkinji Štefi Gejer, kojoj je delo posvećeno, sa stavovima koji portretišu njene osobine. Beogradska publika će u njenoj ulozi slušati sjajnu Simone Lamzmu, koja u svojoj biografiji već ima zabeležene nastupe sa najboljim svetskim orkestrima.

Simone je i Jutjub zvezda klasične muzike, a njeno dirljivo izvođenje muzike iz filma Šindlerova lista preslušalo je gotovo 13 miliona ljudi.

Drugi deo koncerta predstavlja Veberovu uvertiru „Eurijantu“ i ljubavni četvorougao prepun intriga, a program zaokružuje Štrausov „Kavaljer s ružom“, koji donosi priču o ljubavi zrele žene i mlađeg muškarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari