Atanacković: Neophodno utvrditi odgovornost za smrt i patnju više stotina građana Srbije 1Foto: Nenad Kovačević

Mislim da lekare, medicinske sestre i braću, i sve ostale koji se danas bore za naše zdravlje treba bezuslovno podržati.

„Ne mogu ni da zamislim koliko je njima danas teško. Volela bih da mogu više da pomognem, ali najviše što mogu je da nosim masku, perem ruke, držim distancu i potpišem ovu podršku“, kaže za Danas glumica Mirjana Karanović, objašnjavajući zašto je potpisala pismo podrške lekarima okupljenim oko inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“.

Broj potpisnika peticije se od petka udvostručio i sada ima gotovo 700 umetnika i radnika u kulturi koji su stali uz lekare, koji traže smenu članova republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

„O kriznom štabu ne mislim ništa. Čitam vesti i pokušavam da shvatim šta se dešava. Mislim da je ljudski grešiti, ali priznati grešku i reći istinu i prihvatiti odgovornost za posledice je za mene čin istinske hrabrosti. Imam utisak da mnogi koji su na položajima gde se odlučuje i koji daju zvanične izjave nemaju tu hrabrost“, ističe Mirjana Karanović.

Dejan Atanacković, pisac i vizuelni umetnik, kaže za Danas da je potpisao pismo podrške zato što veruje da je neophodno u svim segmentima društva insistirati na istini.

„Istina je najveći protivnik režima. Svako ko se, u kojoj god sferi rada, posvećuje istini suprotstavlja se ovom lažljivom režimu. U ovom trenutku lekari su direktni nosioci argumenata protiv vlasti, kao predstavnici profesije posvećene očuvanju zdravlja i razuma. Umetnici i radnici u kulturi su tu da, u ime istine, to podrže i zato sam zahvalan inicijatorima ove peticije“, smatra Atanacković.

On napominje da je „neophodno utvrditi odgovornost Kriznog štaba za smrt i patnju više stotina građana Srbije“.

„Kao i za svesno dovođenje celokupne populacije u stanje visokog zdravstvenog rizika zarad političkog interesa Aleksandra Vučića. Cela Srbija je svedok njihovih saopštenja i postupaka. Nadam se da će se makar neki članovi kriznog štaba u narednim danima javno ograditi od režima i koliko-toliko sačuvati svoj moralni integritet“, dodaje dobitnik NIN-ove nagrade.

Upitan o razlozima zbog kojih je potpisao peticiju, reditelj Kokan Mladenović je za Radio Slobodna Evropa rekao da „živimo u farsi od države, gde ne postoji stručnost, nego postoji samo politika – to jest, vulgarna politizacija svega što je stručno“.

„Ako se stotine nekih školovanih, pametnih ljudi buni – naše je da im damo podršku. Očigledno je da taj krizni štab od početka funkcioniše kao političko, a ne kao stručno telo“, napomenuo je Mladenović.

Na pismo solidarnosti umetnika prvi je stavio potpis režiser Srđan Dragojević, a sada na listi „Umetnici za ujedinjene protiv kovida“ ima 700 imena

reditelja, pisaca, kompozitora, muzičara, likovnih umetnika… Među potpisnicima su, između ostalih, Goran Marković, Jelena Lengold, Mladen Đorđević, Miroslav Terzić, Tatjana Mandić Rigonat, Bojan Dimitrijević, Janko Baljak, Marko Vidojković, Gorica Mojović, Aleksandar Đurica, Radivoje Andrić, Jelena Ćuruvija Đurica, Dušan Petričić, Miloš Samolov, Gojko Božović, Aleksandar Baljak,

Milan Stanković Sevdah Baby, Vlado Georgiev, Vasa Pavković, Olivera Ježina, Suzana Lukić…

Inicijativa lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ počela je pre nekoliko dana sa 350 potpisa, a sada je dostigla više od 2.000. Nakon umetnika, lekare su podržali i advokati, prosvetni radnici i ostali građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari