„Autonomija oblika” - Izložba skulptura značajnih umetnica i umetnika jugoslovenskog kulturnog prostora 1Foto: Vladimir Popović

Izložba skulptura „Autonomija oblika” biće otvorena u Galeriji Vasić (Kosovska 16) u četvrtak 18. maja u 19 časova, a možete je pogledati do 17. juna ove godine.

Na ovoj postavci biće predstavljena selekcija skulptura srednjih i malih formata niza značajnih umetnica i umetnika srpskog i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora. Takođe je i prilika za pokušaj razmatranja procesa promena u oblikovnim postupcima i u samoj definiciji discipline skulpture u periodu posleratnog poznog modernizma u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka.

„Autonomija oblika” - Izložba skulptura značajnih umetnica i umetnika jugoslovenskog kulturnog prostora 2

Na izložbi „Autonomija oblika” izložena su dela Dušana Džamonje, Olge Jančić, Ane Bešlić, Olge Jevrić, Jovana Kratohvila, Velizara Vase Mihića i Ota Loga.

„Autonomija oblika” - Izložba skulptura značajnih umetnica i umetnika jugoslovenskog kulturnog prostora 3
Foto: Vladimir Popović

“ U tom periodu, skulptura se kretala od napuštanja klasičnih postupaka i transformacije prikazivačkih tema (portreta, muškog i ženskog akta) prema autonomiji što raznovrsnijih slobodnih oblika u tada novim sredstvima (poput gotovih nađenih i odbačenih predmeta, različitih vrsta metala, cementa i betona, fiberglasa i industrijski obrađenih plastičkih masa) dotle izvan funkcije i svrhe umetničkog delovanja“ ističe Jerko Denegrit, likovni kritičar i istoričar umetnosti.

Dela predstavljena na ovoj izložbi potvrđuju da je moderna i savremena skulptura krajnje široko izražajno područje koje omogućava slobodno kreativno ispoljavanje umetnika – pojedinca, u nizu međusobno neuporedivih ali i podjednako relevantnih i individualnih oblikovnih rešenja i njima svojstvenih simboličkih značenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari