Vodič kroz albume Azre i Džonija Štulića: Autsajder koji nije umeo da prestane da to bude 1Foto: B. Andrejić

Svi su se govornici o knjizi rok-novinara Ivana Ivačkovića „Između krajnosti“ večeras u Delfi kafeu, svako svojim rečima, složili da je Branimir Džoni Štulić „najvažnija ličnost yu-roka“.

Kao i da je prelomna godina u njegovom poetskom i muzičkom napredovanju bila 1984. (Orvel!?) posle koje je usledio manje kreativan period. A govorili su pred brojnom „multigeneracijskom publikom“, osim autora, i Dušan Pavlović, profesor FPN i novinar Vladimir Stakić,“rok-penzioner“ koji je imao poslednji intervju sa Štulićem 1990.

Stakić je složenu ličnost frontmena Azre opisao kao „višestrukog autsajdera koji nije mogao da se prilagodi kad je prestao da bude autsajder“.

Pavlović je graničnu godinu povezao sa krajem otvorenog pevanja o promeni, posle koga su se druge novotalasne grupe priklonile mejnstrimu. Džoni Štulić nije, ali iako je „preciznije od svih drugih znao da locira problem“ i u svojoj muzici ga pretvori u „poklič“, izgubio je mnuziku u kojoj „sav gori“.

Autor, Ivan Ivačković je potvrdio da je ova knjiga u izdanju Lagune čiji je podnaslov „Vodič kroz albume Azre &Džonija Štulića“ prva u planiranoj trilogiji, da je pre svega pisana za „Džonijevu“ generaciju kojoj i sam pripada sa ciljem da „razgrne mitove“ o Štuliću, ali i da mlađim generacijama bude putokaz da lakše razumeju i ovu muziku i prelomno, teško, ali mladima ipak lepo vreme u kome ja nastajala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari