Avantura počinje magijom dijaloga 1Foto: Stanislav Miljoković

Exit tim na Petrovaradinskoj tvrđavi organizuje zajedno sa listom Danas i Studentskim kulturnim centrom Fabrika svako veče tribune „Magija dijaloga“ o najaktuelnijim temama. Tako se u četvrtak uveče ovogodišnji EXIT festival otvorio upravo tribinom „Tiha balkanska većina“ koju je moderirala Gordana Nonin, novinarka lista Danas.

Tema prve tribine privukla je mlade ljude iz svih krajeva regiona koji su želeli da čuju Dušana Kovačevića, glumca Emira Hadžihafizbegovića, muzičara i slikara Damira Urbana i reditelja Kokana Mladenovića.

„EXIT nije najbogatiji festival na svetu, ipak smo mi na brdovitom Balkanu, ne možemo da se merimo sa svetskim festivalima po budžetu, ali smo bogati po nečem drugom. Negujemo koren zbog kojeg smo i nastali jer mi se nismo osnovali da bi prodavali pivo, već upravo zato da bi učinili društvo u kojem živimo boljim mestom.

I dalje je EXIT jedan od retkih svetskih festivala koji baštini kulturu aktivizma, onu muzičku supkulturu kakva nam je poznata još od Vudstok festival i hipi pokreta. S toga sam zahvalan i listu Danas i uvaženim gostima koji su ovde sa nama što su se odazvali da zajedno pričamo o ‘tihoj balkanskoj većini’ večeras, kao i o drugim temama narednih dana festivala“, rekao je Dušan Kovačević, koji je u ime EXIT tima inicirao aprila ove godine da se javnosti uputi jedno otvoreno pismo u kojem su javne ličnosti iz regiona zahtevali da se „zlo nacionalizma vrati u prošlost“ i u kojem su pozvali na suprotstavljanje ekstremnoj nacionalističkoj retorici, koja je u poslednje vreme zavladala regionom.

„Pre neki dan sam šetao u Beogradu u protestnoj koloni ‘Ne da(vi)mo Beograd’ sa svojom ćerkom koja ima 20 godina. Pa koliko mi prija kao ocu što je ona pobunjena, toliko mi je skandalozno što šetamo a na vlasti su isti oni ljudi zbog kojih sam ja protestovao devedesetih. Zar je moguće da posle 20 godina, umesto da protestujemo zbog seče kišnih šuma i ubijanja kitova, mi još uvek protestujemo protiv Šešelja, Tome Nikolića, Vučića i Dačića, svog tog taloga iz devedesetih“, rekao je, između ostalog, Kokan Mladenović koji je i istakao da će mera hrabrosti pojedinaca odlučivati o našoj budućnosti.

„Niko ne može da nam stavi embargo na uspomene. Mi kulturnjaci probijemo led uvek, a političari zatvaraju i sužavaju sve. Sarađujem s Kokanom već godinama, sada radimo ‘Koštanu’ sa Božom Vrećom. Po celoj smo našoj staroj Jugi radili i radimo. Čini mi se nekako primerenim da upravo naš princip rada treba da bude nekakva matrica i za ostale društvene segmente. Znam da zvuči kao floskula, ali zaista je problem unutar nas samih“, rekao je Emir Hadžihafizbegović, koji ovih sedmica boravi u Novom Sadu jer glumi u predstavi „Koštana“ koja se priprema.

Damir Urban, poznati muzičar i slikar iz Rijeke, rekao je da je za svakog umetnika i svet mali. „Sužavati se u prćije je apsurdno. Prve smo ploče objavili u Sloveniji, a ne u Hrvatskoj, koncerte smo imali prvo u Bosni i Hercegovini, na kraju krajeva, nisam po prvi put na Exitu, ovde sam maltene domaći. S druge strane, ipak ima onih imaginarnih stvari kao to da mi je putna torba uvek spakirana da mogu pobeći. Već mesecima i godinama očekujem, u stvari, da mi glava padne. Zbog stavova?! koje javno iznosim“.

Tribine „Magija dijaloga“ nastavljaju se i večeras razgovorom “BREXIT – ili večiti palanački strah”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari