Baci pogled preko reke 1

Istaknuti srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković realizovaće u Novom Sadu transkulturalni projekat „Prelaženje mostova“ („Crossing bridges“), planiran u tri faze, od kojih prva počinje sutra i trajaće tokom ove sedmice u produkciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

U Kino sali Muzeja u Dunavskoj 37 večeras je od 19 sati zakazano svečano otvaranje interdisciplinarnim razgovorom „Budućnost bez granice – vizija jedne utopije“ u kojem učestvuju: Radovan Jokić – direktor MSUV, Vojislav Bekvalac – sociolog, Vahida Ramujkić – umetnica i autor projekta.

Prvi deo projekta obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video-radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj, i dešava se na različitim lokacijama u gradu, uključujući MSUV, most Dugu i obe obale, kao i Kuću bana Jalačića u Petrovaradinu.
Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima, koji će učestvovati u oblikovanju budućih privremenih „murala“ i elemenata prostorne instalacije „Baci pogled preko reke“ i njihovoj realizaciji na obaloutvrdi Dunava i stubovima rasvete na mostu Duga. Studenti i umetnici zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave na mostŽitsch.org danas i sutra.

– Intervencija na električnim stubovima mosta „Baci pogled preko reke“, kako joj samo ime kaže, podstiče sve one koji je vide da pogledaju preko i razmisle o drugoj obali, njenim ljudima, pričama, arhitekturi, i najvažnije, vezi između dve obale. Takođe, ova intervencija jasno govori o tome kako svi imamo drugačiji pogled na svet, počevši od druge obale jedne reke koja protiče kroz grad, ističe za naš list Igor Fridrih Petković.

Jedna od tema u okviru projekta realizovaće se na okruglom stolu uz učešće filozofa, sociologa i umetnika sa idejom „Budućnost bez granice – vizija jedne utopije“.
Druga faza projekta odvijaće se na proleće sledeće godine.

Neki od partnera i stručnih saradnika na projektu u Novom Sadu su, pored Muzeja savremene umetnosti Vojvodine – MSUV, Austrijski kulturni forum Beograd, Udruženja „Scenatoria“, kao i mnogi drugi stručnjaci i umetnici iz zemlje i inostranstva. Projekat je takođe u vezi sa temom Evropske prestonice kulture Novog Sada 2021 „izgraditi mostove!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari