Basari zrenjaninska nagrada za moderan umetnički sezibilitet 1Foto: Printscreen/Medija Centar

Književnik Svetisav Basara dobitnik je zrenjaninske nagrade za moderan umentički seznzibilitet, koji odeljuje Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović“, saopšteno je danas iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Kako je navedeno, na upravo završenoj sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ danas održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu, Upravni odbor u sastavu Nenad Šaponja, predsednik, Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina jednoglasno je odlučio da nagrada Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet za 2022. godinu bude dodeljena Svetislavu Basari.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, Basarin književni glas preko četiri decenije predstavlja jedan od najautentičnijih fenomena savremene srpske književnosti.

„Krećući kako od izabrane tradicije naše literature, ali i složenih iskustava postmodernizma svetske kulturne scene, Svetislav Basara demistifikuje teme i ideje, likove i pojave u srpskoj istoriografiji i literaturi. Zalažući se po svaku cenu za novo i provokativno, Svetislav Basara na svetlom tragu dela Todora Manojlovića omogućava srpskoj književnosti da bude dinamična, spremna na kreativni rizik i seriozna u tretmanu životne i književne realnosti, markirajući tako poetički inovativne puteve umetničke originalnosti i intelektualne hrabrosti“, navedeno je obraloženju.

Basara je 31 leureat nagrade „Todor Manojlović“, koja se dodeljuje od 1992. godine a dobili su je, između ostalih, Milorad Pavić, Dušan Kovačević, Pavle Ugrinov, Momo Kapor, Vida Ognjenović, Marina Abramović, Đorđe Balašević, Mileta Prodanović, Želimir Žilnik.

Kako su saopštili iz GNB „Žarko Zrenjanin“, kuriozitet je da je odluka o laureatu doneta je na dan kada se navršava 140 godina od rođenja Todora Manojlovića.

Nagrada Svetislavu Basari, u vidu umetničkog dela i novčanog iznosa, kao i štampanja jednog njegovog dela, biće dodeljena tokom narednih meseci u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari