Bekstvo u poetsku fantastiku 1 Dragan Perović Rej

Izložba slika Dragana Perovića Reja, poznatog užičkog muzičara i samoukog likovnog umetnika, koja je pre neki dan otvorena u Gradskom kulturnom centru, može se pogledati do 10. septembra.

Postavku čini 50 radova (ulja na platnu, akrilik, tempera i kombinovane tehnike), među kojima su oni koji su nastali tokom poslednjih pet godina, kao i slike koje je umetnik naslikao ranije, a koje su deo privatnih zbirki. Osim mrtve prirode, na slikama skoro plakatskog izraza, upečatljivi su motivi glamuroznih žena, koje su predstavljene u maniru hiperrealizma i realizma i u atmosferi poetske fantastike, što je, zajedno sa koloritom i kompozicijom, poigravanje sa kičom.

– Njegove slike odišu filmskim glamurom, kome se od početka rugao, ali ga je na slikama predstavio sa estetske strane. Na slikama je aplicirao i bižuteriju i sav kič našeg vremena, tako da su njegove slike i estetske i angažovane, naveo je mr Obrad Jovanović, otvorivši izložbu, istakavši da je Rej već decenijama zaljubljenik u slikarstvo, muziku i poeziju.

Sam umetnik objašnjava da se ceo život bavi umetnošću, ali da živi od muzike, da mu slikarstvo pruža više mogućnosti da se izrazi i da je od 1988. godine počeo da slika uljanim bojama.

– Bežim od pejzaža, potoka, reka, ograda i sličnih prizora u neku vrstu poetske fantastike sa obeležjima realizma, hiperrealizma i reljefnog slikarstva i instalacija – objašnjava Rej, koji kaže da je sa istim žarom svirao Hendriksa, Bijelo dugme i narodnjake u noćnim klubovima i hotelima. U njegovoj slikarskoj biografiji su navedene brojne samostalne i grupne izložbe, učešća na likovnim kolonijama, kao i to da je poslednje tri godine izlagao desetak puta u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari