Belina kao novi početak 1Foto: Nikola Džafo

Nikola Džafo je prošlogodišnji laureat nagrade Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) „Zlatna paleta“ koja se dodeljuje za slikarstvo i tim povodom priređena je izložba ovog umetnika u galeriji Udruženja.

Ovaj stvaralac autentičnog izraza beogradskoj publici predstavlja se izložbom zasnovanoj na postavci „Odlazak u belo“ koju je krajem maja 1999. Džafo realizovao u Galeriji ULUS. Devet slika sa te izložbe i dvadeset jedan print čine ovogodišnju izložbenu postavku.

Obrazlažući koncepciju postavke, autor skreće pažnju da je te, 1999. godine, izložba održana za vreme bombardovanja, pa je svakako bila i izraz protesta.

Otvorena je „uvertirom za zečju operu“ u čast umetnikovog prijatelja crnog zeca Kunenea Mandindija i u prvi plan postavila pitanje koje je sam Džafo tada formulisao u katalogu: „Kako da se oslobodim proizvedenih, sakupljenih radova, predmeta.

Kako da se rasteretim ?smeća?… Trenutne potrebe i mogućnosti usmeravaju me ka drugačijem rešavanju problema: smeće obojiti u belo – belom bojom i četkom izvesti ODLAZAK U BELO.

Što će reći rešavanje ?ličnog problema? koje podrazumeva različite vidove simbolike belog i može se tumačiti kao odlazak u prazninu, budući da u belom nema ničega, ali i kao mogućnost stvaranja novog ni iz čega, kao okretanje novog lista, novi početak.“

Devet slika je skinuto sa zida, položeno na pod i one su tada premazane belom bojom.

U međuvremenu, prekrečena platna ponovo su bila u procesu… na svakom platnu je dodat po jedan lični fetiš prijatelja i saradnika kojima će slike biti poklonjene. Dokumentacija koja je sastavni deo izložbe objašnjava šta se dešavalo 1999. Izložba je otvorena do 13. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari