Bend iz Srbije na džez festivalu u Indoneziji, jedan indožanski dolazi na Nišvil 1Predsednik indonežanske Varta džez asocijacije i direktor Nišvila/ Foto Nišvil

Direktor Nišvila Ivan Blagojević i Agus Setiavan Basumi, predsednik Varta džez asocijacije, koja je organizator deset festivala u Indoneziji, potpisali su u Džakarti sporazum o međusobnoj saradnji, saopštio je Nišvil.

Pored potpisivanja Memoranduma o razumevanju, dogovorena je i razmena bendova, tako da će tokom 2024. godine jedan srpski bend nastupiti na nekom od indonežanskih festivala, a jedan indonežanski na Nišvilu.

„Iznenađen sam popularnošću džeza u Indoneziji, a pogotovu činjenicom da je na festivalu ‘Ngayogjazz’ koji se odrzava u selu Sleman u Indoneziji, koje broji jedva 1000 stanovnika, nastupilo u jednom danu 35 bendova na pet stejdževa uz prisustvo 40.000 gledalaca. Svaka seoska kuća je svojevrstan sajam hrane za posetioce. Zanimljiv je i festival koji Agus održava u ambijentu izuzetne turističke atrakcije budističkih hramova u Prambanan parku. Sa direktorom džez festivala na Baliju, gospodinom Juri Mahatmom, dogovoren je nastup jednog srpskog benda u maju sledeće godine“, rekao je Blagojević.

Bend iz Srbije na džez festivalu u Indoneziji, jedan indožanski dolazi na Nišvil 2
Foto: Nišvil

Direktor Nišvila je bio i učesnik konferencije o svetskom džezu, gde se susreo da pomoćnikom ministra za obrazovanje i kulturu Edi Viravanom, i pogledao nastupe brojnih bendova.

„Oduševljen Nišvilom bio je i pomoćnik ministra turizma i kreativne industrije, Ari Setjo Nugroho, kao i mnogi muzičari koji su tokom intervjua izrazili želju da prezentuju svoju muziku u Srbiji, stvorivši najveću gužvu na štandu Nišvila“, naveli su u timu Nišvila.

Internacionalnog džez festival iz Niša sledeće godine obeležava jubilej- 30 godina od osnivanja.

Više vesti iz ovog grada čitajtena posebnom linku .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari