Bend Jazzanova povodom festivala Jazz in the Garden za Danas: Inspiracija u džezu od '50-ih do '80-ih 1foto ©BfF-foto Philipp Jester

Na ovogodišnjem Jazz in the Garden festivalu džeza u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, pored brojnih domaćih džezera gosti su i poznati berlinski sastav Jazzanova. Okupili su se 1995. godine kao grupa di-džejeva.

Delujući kao DJ kolektiv, producentska kuća, plodni remiks tim i uzbudljivi live band, objedinjujući klupsku muzičku scenu i velike koncerte Jazzanova Live donosi u Beograd autentični spektakl oslonjen na muziku sa njihovog najnovijeg albuma „The Pool“, za koji kritika kaže da je najzreliji i najzanimljiviji do sada.

Povodom nastupa u „Jevremovcu“ Jazzanova su dali kratki intervju za Danas.

Kakav je značaj poslednjeg projekta Strata Records – The Sound of Detroit – Reimagined by Jazzanova u vašem muzičkom opusu, i koliko se razlikuje od onoga što ste snimili do sada?

– To je prvi album koji smo snimili a da na njemu nema naših pesama. Uživali smo preosmišljavajući kompozicije muzičara iz Detroita da bismo ih ponovo vratili ili ih čak predstavili novoj publici 2022.

Šta je bio najveći izazov u tom snimanju?

– Najveći izazov ujedno je bio i najzabavniji deo snimanja – dati tim pesmama atmosferu koja povezuje njihove sedamdesete sa današnjim vremenom.

Hoćete li svirati neke od svojih ranijih kompozicija u Beogradu?

– Da… sviraćemo takođe nekoliko Jazzanova klasičnih numera.

U kom pravcu će se dalje kretati vaša muzička interesovanja?

– Otvoreni smo za mnoge stvari. Poslušajte naš trenutni remiks za Morcheebau i Kid Fonque i videćete ili čuti na šta mislimo. Putovanje se može nastaviti u mnogo različitih pravaca.

Kako izgleda muzička scena u Nemačkoj i svetu danas u poređenju sa onom od pre 25 godina kada ste počeli kao bend?

– Fokusiramo se na svoje ideje u studiju i istovremeno uživamo putujući svetom. Ali teško je oceniti novu scenu (scene). Čujemo dobre stvari tu i tamo i volimo da vidimo da postoje mladi bendovi iz Velike Britanije i Nemačke takođe, ali naša inspiracija još uvek dolazi iz džeza od pedesetih do osamdesetih godina 20. veka.

Sećate li se svojih ranijih nastupa u Srbiji i kakvo vam je bilo to iskustvo?

– O, da, uživali smo veoma mnogo na naša dva koncerta 2013. i 2017. godine. Odlična publika i dobri prostori. Imamo i nekoliko prijatelja u Beogradu i uvek volimo da dolazimo ponovo.

Imate li neku poruku za svoje fanove u Srbiji?

– S ponosom vam predstavaljamo novi jazzy nastup. Džez, soul, fank, elektronska muzika nateraće vas da slušate i igrate. Radujemo se povratku!

Program Jazz in the Garden

Tokom predstojećeg vikenda, 2. i 3. jula, u Botaničkoj bašti “Jevremovac” biće održano 14 koncerata.

Oba dana kapije Botaničke bašte za posetioce će biti otvorene od 15.30, a program počinje u 16 nastupom Ivana Radivojevića & No Room For Squares.

U subotu, 2. jula, na Main stage-u kod Staklene bašte koncerti počinju u 17 časova, a prvi će nastupiti Vladimir Maričić Quartet, potom bend Naked i od 20.30h berlinski sastav Jazzanova Live.

Na Garden stage-u će se od 16.30 odvijati ne manje atraktivan program u okviru koga će nastupiti Dragan Ćalina Quartet, sekstet Dragana Milovanovića, a od 19.30h James Brown Tribute Belgrade.

Drugog dana festivala, 3. jula, publiku očekuje interesantan spoj džeza, hip-hopa i repa, tako da će gost na koncertu benda Manivi biti Skaj Vikler.

Program na Main stageu će biti nastavljen u istom stilu, pa će se kvartetu Maxa Kochetova priključiti popularni reper Marčelo.

Festival će koncertom od 20.30h zatvoriti jedna od naših najboljih džez pevačica Jelena Jovović, koja će nastupiti sa bendom Jazz Junction.

Program na Garden stageu u 16.30 otvara sastav Supersi, potom istaknuti predstavnici alternativne džez scene Bosque Sound Community, a od 19.30 kvintet Uglješe Novakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari